Noutati

Ziua Europeană a Numărului Unic 112

on . . Accesări: 1941

Trebuie-să-formăm-doar-112-pentru-a-raporta-urgenţa-la-salvare-politie-sau-pompieri rsZiua Numărului Unic 112 este marcată luni la nivel european, în România sistemul fiind implementat la nivel naţional de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale din anii 2004 - 2005.


Numărul pan-european de urgenţă 112 a fost creat în 1991...


Începând cu anul 2008, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă (ambulanţă, pompieri şi poliţie) în orice ţară a Uniunii Europene.


Administrator al Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, STS a fost înfiinţat pe 18 decembrie 1992, ca autoritate a statului cu atribuţii în sistemul naţional de apărare, printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.


Spre sfârşitul anilor '90, STS a operaţionalizat reţeaua naţională digitală de capacitate mică, modernizările tehnologice permiţând introducerea unor noi servicii de voce şi date. La începutul anilor 2000, STS a dezvoltat capacitatea de trafic a infrastructurii digitale, realizând operaţionalizarea reţelei naţionale multi-servicii la nivel, pe suportul cablurilor de fibră optică interurban şi urban. Totodată, au fost introduse serviciile de videoconferinţă secretizată, au fost operaţionalizate serviciile de internet şi realizate primele reţele de date naţionale, potrivit unui document furnizat de STS.


Între anii 2005 - 2008, STS a dezvoltat platforma de radiocomunicaţii mobile criptate, furnizând servicii internet pentru autorităţile statului. Totodată, au fost realizate transmisiile prin satelit şi introduse noi facilităţi în cadrul sistemului 112, precum localizarea apelanţilor pe durata apelului de urgenţă, prelucrarea geospaţială a datelor privind poziţia resurselor de intervenţie şi preluarea alertelor de la bordul vehiculelor.


În perioada 2009 - 2012 a fost extinsă reţeaua naţională multi-servicii de mare capacitate până la nivel de oraş.
Actualmente, peste 9.000 de sedii ale autorităţilor statului sunt interconectate în reţele de arie extinsă şi beneficiază de servicii de comunicaţii, tehnologia informaţiei şi servicii de securitate asociate acestora furnizate de STS. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale oferă consultanţă, proiectare, management de proiecte şi soluţii tehnice la solicitarea oricărei entităţi a administraţiei publice centrale sau locale, inclusiv în cadrul unor proiecte naţionale precum Schengen, se arată în documentul menţionat.


STS a dezvoltat aplicaţii complexe în domeniul medical sau al plăţii online de taxe şi impozite, precum şi evidenţa persoanelor.


Totodată, STS a oferit în cadrul unor reuniuni internaţionale, precum Sommetul Francofoniei (2006) şi Summitul NATO (2008), facilităţi privind accesul şi diseminarea informaţiilor către publicul larg, prin asigurarea serviciilor de voce, internet, video şi protecţia comunicaţiilor.


De asemenea, STS a asigurat dispozitive temporare de comunicaţii şi tehnologia informaţiei în sprijinul autorităţilor locale la acţiunile de salvări de vieţi omeneşti.


Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a dat asistenţă pe perioada proceselor electorale, oferind servicii securizate de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, inclusiv soluţii tehnice pentru detectarea votului multiplu.

Sursal: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!