Noutati

Bănicioiu: În mai puţin de doi ani vor putea fi operaţi în ţară toţi copiii cu probleme cardiace

on . . Accesări: 1934

În mai puţin de doi ani, toţi copiii cu probleme cardiace vor putea fi operaţi în ţară, în prezent, numărul celor care ajung în sălile de chirurgie cardiacă fiind de peste 400, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Proiectul de chirurgie cardiacă se întinde pe trei ani. Împreună cu specialiştii am luat această decizie de a depune proiectul, de a face un proiect pentru a pregăti echipe de medici în totalitate. Vom avea echipe integrate, de la chirurgi la anestezişti, cu partea de asistenţi medicali. 

 

Noi am început acest proiect în Iaşi, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Târgu Mureş, încercând să pregătim echipe de medici astfel încât în doi ani, chiar mai puţin de doi ani, să putem să operăm cam tot ceea ce este necesar în România. Să acoperim întreg numărul de copii - care este aproape de 1.800 - 2.000 pe an. Noi, în momentul de faţă, acoperim undeva peste 400 de copii pe an. Ceilalţi nu reuşesc să beneficieze de operaţie la timp, din păcate. Atunci, o parte dintre ei, foarte puţini, se duc în străinătate", a susţinut ministrul, cu prilejul inaugurării Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul "Marie Curie". 

El a precizat că proiectul menţionat prevede şi dotarea cu echipamente a unităţilor. 

Managerul Spitalului "Marie Curie", Daniel Buzatu, a spus că în unitatea medicală se pot face anual între 100 şi 120 de operaţii copiilor cu afecţiuni cardiace. 

Secția de Cardiologie a Spitalului de Copii „M. Curie” funcționează la întreaga capacitate. În prezent, secţia poate primi până la 10 copii cu vârste între câteva luni şi 18 ani şi a îngrijit, de când a fost dată în folosinţă, în ianuarie 2013, în jur de 300 de copii, fiind, de altfel, singura secţie de cardiologie cu internare din Bucureşti dedicată exclusiv copiilor. 

"În fiecare lună se fac intervenţii în secţia de chirurgie cardiacă. Din data de 23 aprilie va fi o misiune făcută de medicii din Italia şi medici români, sunt programaţi în jur de 25 de copii, dar operabili, care să se califice pentru a fi operaţi, sunt în jur de 12 sau 14. Au fost operaţii pentru probleme cardiace până acum la 87 de copii. Misiunile se fac lună de lună. Medicii italieni vin să opereze aici o dată la trei luni. În rest vine un medic care a făcut facultate de medicină în România, dar este din Italia, care execută operaţiile, mâna a doua este un medici român, anestezist un medic din Italia şi restul români", a arătat Daniel Buzatu.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!