Noutati

Bănicioiu: Medicii din zonele defavorizate ar putea primi sporuri între 100% şi 200%

on . . Accesări: 2147

 

 

 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că medicii de familie şi cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse între 100% şi 200% potrivit unui proiect care va fi pus în dezbatere publică şi care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie.

"Sunt comunităţi izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulaţi să meargă în zonele respective. (...) Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este în transparenţă decizională sau va fi afişat astăzi şi va fi dezbătut o perioadă destul de redusă că au fost discuţii destul de multe pentru acest subiect şi practic de la 1 aprilie va putea fi în vigoare.

Intenţia noastră este să atragem câţi mai mulţi medici către acele comunităţi deficitare, scopul este de a-i aduce pe medici acolo şi de a-i şi menţine", a spus Bănicioiu.

Potrivit ministrului, o altă modalitate de stimulare a medicilor de a lucra în mediul rural este aceea ca autorităţile locale să aibă posibilitatea ca din fondurile disponibile să direcţioneze sume către bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care îl au în subordine.

"Ne referim aici la spitalele orăşeneşti, chiar şi cele municipale, care sunt afectate de lipsa de personal şi lipsa dorinţei de a se întoarce. Este vorba despre posibilitatea, va fi un paragraf în proiectul de lege pe care îl introducem săptămâna viitoare, pentru a le da posibilitatea autorităţilor locale ca din fondurile disponibile în bugetul local să îndrepte către bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care îl au în subordine. Vor putea alege între panseluţe şi a avea totuşi medic reanimator, eu cred că vor alege să aibă medic reanimator. Modificăm cadrul legal", a mai afirmat ministrul.

Bănicioiu a precizat că orice formă de asistenţă medicală de urgenţă trebuie asigurată în regim gratuit. "Aici nu vom face rabat, indiferent dacă omul cotizează sau nu cotizează. La fel şi pentru copii", a susţinut Bănicioiu.

Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, Rodica Tănăsescu, a spus că sporul pentru medicii care lucrează în zone defavorizate este în vigoare de 20 de ani, iar aceste proiect propus de MS conţine prevederi care "nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau până acum".

"În ceea ce priveşte sporul de rural, el există de 20 de ani, este conceput ca o cale de a creşte interesul medicilor pentru stabilirea în localităţi rurale grele sau în zone izolate unde există deficit de medici. Acum se rediscută aceste criterii de spor, nu s-a ajuns la o variantă definitivă încă şi sperăm că lucrurile se îmbunătăţesc, dar deocamdată aceste prevederi nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decât cele care erau până acum, adică multe dintre localităţile rurale din ţară vor pierde sporul de rural, sau vor a avea un spor mai mic. Sunt cabinete pentru care sporul va fi mai mare şi este foarte important, dar este o excepţie care confirmă regula, se referă la cele cinci cabinete din Delta Dunării care vor primi un spor de 200% absolut necesar dacă ne gândim că ei se deplasează pe apă", a arătat Tănăsescu.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!