Potrivit unui sondaj realizat de firma Happycurious pentru Sanofi, nouă din zece europeni cred că ar putea fi expuşi la medicamente contrafăcute pe Internet şi unu din doi consideră că s-ar putea confrunta cu această situaţie într-o călătorie, însă majoritatea cred că sunt insuficient informaţi cu privire la acest subiect.
Două treimi dintre europenii chestionaţi (66%) afirmă că au auzit vorbindu-se despre medicamente contrafăcute, însă mai mult de jumătate (54%) nu se simt suficient informaţi cu privire la acest subiect, faţă de 23% care au o părere contrară. Marea majoritate dintre europeni (84%) nu au văzut sau identificat vreodată un medicament contrafăcut.
Întrebaţi în general despre produsele contrafăcute, doar unu din doi europeni (20%) au făcut legătura cu medicamentele, în timp ce şapte din zece (72%) s-au referit la haine, aproape două treimi (63%) la produse de lux şi un sfert (27%) la produse electronice.
În ceea ce priveşte achiziţionarea de medicamente online, circa 18% dintre persoanele chestionate au afirmat că au folosit deja acest canal de vânzări. Dintre cei 82% care au afirmat că nu au cumpărat vreodată medicamente online, 60% au spus că 'sunt conştienţi de faptul că există un pericol real în achiziţionarea acestor produse pe Internet'. Doar 7% nu au ştiut că se pot cumpăra medicamente în acest mod.
Europenii s-au referit de asemenea la riscul expunerii la medicamente contrafăcute în timpul unei călătorii (51%). Cu toate acestea, ei au părut a fi prevăzători pentru că 81% au afirmat că în general călătoresc având cu ei o trusă de medicamente. Cu toate acestea, 52% au afirmat că au cumpărat medicamente într-o călătorie.
'Publicul nu suficient de informat cu privire la existenţa medicamentelor contrafăcute şi la riscurile pe care şi le pot asuma în anumite situaţii de cumpărare', a declarat unul dintre responsabilii Sanofi, într-un comunicat. 'medicamentele contrafăcute sunt un pericol real pentru sănătatea pacienţilor', a mai spus sursa citată.
Sursa: AGERPRES