Dr. Marius Neculoiu a declarat că spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov a fost acreditat pentru a face intervenţii de transplant renal, pentru o perioadă de cinci ani.
Echipa care se va ocupa de aceste intervenţii va fi formată din nouă medici de diverse specializări (urologi, anestezişti, chirurg-vascular nefrolog) şi va fi condusă de medicul Marius Neculoiu, care are la activ aproximativ 400 de transplanturi de prim operator sau ca ajutor.
"Dosarul a fost depus în a doua jumătate a anului trecut. Au urmat evaluările efectuate de specialişti ai agenţiei naţionale de transplant, ai Direcţiei de sănătate publică şi ai ministerului Sănătăţii. Au fost verificate dotările, aparatura, condiţiile de cazare, precum şi CV-urile medicilor care urmează a se ocupa de această activitate. În câteva luni, cel mai probabil în toamnă, vom începe şi operaţiile", a spus dr. Neculoiu.
Pentru instruirea personalului mediu, spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a semnat un protocol de colaborare cu o clinică de stat din Cluj, care efectuează transplanturi de rutină şi unde, timp de două-trei săptămâni, asistenţii vor vedea cum se îngrijeşte un pacient care a suferit o astfel de intervenţie, a mai precizat senatorul liberal.
Referitor la dotări, mai este nevoie de aparatură pentru testarea compatibilităţilor, în valoare de aproximativ 100.000 de euro.
"Am primit asigurări de la ministerul Sănătăţii că ne va da fondurile necesare achiziţionării acestei aparaturi, iar ca soluţie de rezervă luăm în calcul ca această sumă să fie alocată de Consiliul Judeţean", a afirmat Marius Neculoiu.
Pentru prelevarea de rinichi, spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este acredidat din anul 2007. Anual, în medie, au fost recoltate 10-12 organe, iar numărul de prelevări depinde foarte mult de acordurile pe care medicii le primesc de la rude, a mai arătat dr. Marius Neculoiu care a adăugat că numărul de operaţii care vor fin efectuate la spitalul braşovean depinde foarte mult de cel al organelor care se vor recolta.
Sursa: AGERPRES