Ofiţerul de politici al Comisiei Europene Maria-Jose Peiro a declarat că investiţiile în sănătate ar trebui să se concentreze pe două obiective principale, eficacitate şi sustenabilitatea sistemelor de sănătate, iar accesul la serviciile de sănătate să aibă în vedere anumite grupuri sociale şi zone geografice.
Ea a participat la dezbaterea "Restart: Finanţarea sănătăţii din fonduri europene structurale şi de investiţii 2014-2020", organizată de revista "Politici de Sănătate", sub auspiciile CNAS şi ale Comisiei de sănătate din Senat, în colaborare cu Societatea Internaţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă.
"Ca parte a reformei sistemului de sănătate, recomandăm sprijin pentru tranziţia de la servicii spitaliceşti la servicii comunitare. De asemenea, trebuie sprijinite infrastructura şi noile tehnologii pentru a creşte eficienţa financiară şi accesul la servicii de sănătate. Un obiectiv al tuturor politicilor europene este un nivel ridicat al sănătăţii. Aceste lucru completează politicile naţionale şi încurajează cooperarea în anumite domenii, cum ar fi cooperarea între ţările membre. UE este convinsă că este foarte importantă competitivitatea socială, nu doar cea economică, iar aici sănătatea este într-adevăr foarte importantă şi în ceea ce priveşte productivitatea forţei de muncă. Politica europeană se încadrează în politicile globale care sunt guvernate de Strategia Europa 2020 pentru creştere sustenabilă şi incluzivă. Sănătatea se regăseşte în cel puţin trei dintre obiectivele principale ale acestei strategii: angajabilitate, inovaţie şi incluziune socială", a declarat Maria-Jose Peiro.
Potrivit acesteia, investiţia în sănătate face parte din pachetul de investiţii sociale şi consolidează rolul sănătăţii în conformitate cu Strategia Europa 2020, iar sănătatea este considerată o cheltuială care duce la dezvoltare.
"În 2013, 11 ţări membre au primit recomandări specifice privind sănătatea, alte 4 membre au primit recomandări în cadrul programului de ajustare economică. România se află între aceste ţări şi România a primit o recomandare pentru a creşte eficienţa, calitatea şi accesibilitatea serviciilor de sănătate, precum şi reducerea ponderii îngrijirii în spitale. În acest cadru multianual, fondurile disponibile pentru sănătate sunt din Fondul de investiţii şi Orizont 2020 pentru cercetare. Trebuie să ne concentrăm pe acele activităţi care aduc valoare adăugată politicilor şi programelor naţionale şi apoi posibilitatea de a implementate programe multi-fond", a mai spus Maria-Jose Peiro.
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Ion Luchian, a spus că activitatea comisiei va fi corelată cu tot ce înseamnă directivă europeană. El a mai spus că membrii comisiei vor încerca să modifice cadrul legislativ astfel încât acesta să ajute la atragerea în ciclul financiar 2014-2020 a mai multor fonduri.
Sursa: AGERPRES