Noutati

Alzheimer: maladia viitorului

on . . Accesări: 4708

Ziua mondială Alzheimer şi cele circa 24,3 milioane de persoane care se pare că sunt afectate de această maladie, al căror număr ar putea creşte, până în anul 2040, la 81 de milioane, pun în gardă experţii medicali din lumea întreagă şi îi fac pe aceştia să se teamă de o dublare a cazurilor de bolnavi de Alzheimer la fiecare douăzeci de ani. La mai bine de 100 de ani de la data când a fost identificată pentru prima dată, în anul 1906, de către medicul german Alois Alzheimer, această maladie neurodegenerativă, ce afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria etc.) a rămas incurabilă până în zilele noastre şi este o greutate apăsătoare pe umerii multor familii.
 În faţa acestui pericol ”nu mai este timp de pierdut”. Acesta este sloganul care a fost promovat la 21 septembrie, dată la care este marcată la nivel mondial Ziua mondială Alzheimer, de către Asociaţia Internaţională pentru Boala Alzheimer.
 Anual, 4,6 milioane de noi cazuri de bolnavi de Alzheimer sunt descoperite oficial, ceea ce înseamnă că un nou caz este înregistrat la fiecare şapte secunde, conform unui raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În anul 2001, 60 la sută dintre persoanele afectate de maladia Alzheimer sau de alte forme de demenţă locuiau în ţărie în curs de dezvoltare, conform unui studiu publicat în spre sfârşitul anului 2005 în revista medicală britanică The Lancet. Acest procent urmează să crească, până în 2040, indică acelaşi studiu, realizat de experţi medicali internaţionali.
 Această ”maladie a viitorului”, cum a denumit-o specialistul francez Bruno Dubois, are în continuare multe necunoscute pentru experţii medicali din întreaga lume şi a rămas incurabilă până la această oră, în ciuda faptului că diagnosticarea precoce a bolii, însoţită de un tratament de specialitate şi de unele stimulări cerebrale, ajută la diminuarea pierderii de memorie şi a degradării facultăţilor intelectuale ale bolnavilor. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!