Noutati

UNOPA şi COPAC doresc un mecanism de consultare cu autorităţile publice locale

on . . Accesări: 1388

 

 

 

Este necesară instituirea unui mecanism funcţional de informare şi consultare cu autorităţile locale, precum şi înfiinţarea unui grup local de iniţiativă care să menţină funcţional acest mecanism în definirea politicilor sociale care privesc pacientul, sunt de părere reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi cei ai Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Totodată, cele două organizaţii susţin nevoia unei comunicări reciproce între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi, a implicării asociaţiilor de pacienţi în procesele de dezbatere a politicilor de sănătate şi protecţie socială.

 

Potrivit directorului executiv UNOPA, Iulian Petre, întâlnirile ar putea avea loc periodic, cel puţin semestrial, pentru analiza situaţiei pacienţilor.
,,Sunt judeţe în care autorităţile locale finanţează activităţi de prevenire, finanţează informarea populaţiei cu privire la diferite boli, desfăşoară acţiuni în şcoli pentru educarea tinerilor. Vrem să existe o colaborare cât mai bună cu ele, pentru că prin aceasta se vor putea rezolva problemele pacienţilor. Există nişte legi care obligă autorităţile locale să asigure buget pentru zona de societate civilă şi aici intră şi asociaţiile de pacienţi. Sunt judeţe care au investit foarte mult în spitale. Astfel de judeţe sunt Vaslui, Alba, Bihor, Arad. Sunt judeţe care au pus la dispoziţia asociaţiilor de pacienţi spaţii, care dau finanţare pentru a funcţiona şi derula proiecte în interesul comunităţii", a afirmat marţi Iulian Petre în cadrul unei dezbateri.

Un tratament preventiv reduce la jumătate riscul infectării cu HIV în rândul toxicomanilor

Prezentă la dezbatere, medicul primar Cristina Oprea, de la Departamentul HIV al Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş", a afirmat că în unitatea spitalicească nu au existat întreruperi de tratament pentru pacienţii infectaţi cu HIV, însă a admis că au fost perioade în care medicii au fost nevoiţi să dea medicaţia doar pentru o săptămână sau două.
Ea a precizat că aproximativ 100 de pacienţi din cei 750-800 care sunt trataţi cu HIV îşi întrerup tratamentul.

,,Este nevoie de consiliere psihologică pentru cei care renunţă la tratament. Ar fi nevoie de mai mulţi psihologi. Avem 1.500 de pacienţi cu infecţie HIV, dintre care sunt în tratament 750-800. A crescut numărul celor infectaţi cu HIV în ultimii doi sau trei ani din cauza folosirii de droguri injectabile", a precizat medicul.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!