Deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru propune ca spitalul Judeţean Vaslui să ajungă în administrarea ministerului Sănătăţii pentru a putea beneficia de o finanţare corespunzătoare, în acest sens, urmând să iniţieze un proiect de act normativ.
"În urmă cu câteva zile, PP-DD a interpelat ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Sănătate în vederea rezolvării finanţării spitalului Judeţean Vaslui.
Nici până acum problemele nu au fost rezolvate, iar răspunsul ministerului Sănătăţii de a nu acorda niciun ban în plus întrucât spitalul aparţine autorităţilor locale înseamnă în practică vieţi pierdute. Vom depune un proiect de act normativ prin care spitalul Judeţean Vaslui să treacă în administrarea MS pentru a putea beneficia de o finanţare corespunzătoare", se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES de deputatul Tudor Ciuhodaru.
Potrivit acestuia, spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui funcţionează la cote de avarie.
"Necesităţile de personal sunt acoperite doar în proporţie de 65% iar deficitul de finanţare este în acest moment de 6 milioane lei. Din aceşti bani ar trebui asigurate utilităţile, hrană, medicamentele şi salariile medicilor şi asistentelor precum şi sporurile personalului ce lucrează în zone de risc crescut precum cele cu bolnavi de tbc sau HIV/SIDA", se precizează în documentul citat.
Deputatul aminteşte că în Parlament există două proiecte de lege pe care le-a iniţiat în vederea îmbunătăţirii asistenţei medicale, majorarea la 6% din PIB a bugetului destinat salvării vieţilor românilor şi deblocarea posturilor din sistem în funcţie de necesităţi.
Comitetul director al spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a decis, miercuri, suspendarea tichetelor de masă pentru cei peste 1.000 de salariaţi ai unităţii medicale, cea mai mare din judeţ.
Totodată, s-a decis reducerea sporurilor pentru angajaţii care lucrează în condiţii speciale, cu 25% pentru angajaţii de la secţia tbc şi cu 10% pentru cei de la secţia Psihiatrie.
'În ordonanţa 115/2004 se stipulează că angajaţii beneficiază de tichete de masă. În contractul colectiv de muncă scrie că angajatorul este obligat să acorde aceste tichete de masă. Ceea ce a propus conducerea spitalului este, practic, modificarea unilaterală a contractului de muncă. Vom acţiona unitatea spitalicească în instanţă pentru că aceasta este pârghia care ne este la acest moment la îndemână', declara liderul Sanitas Vaslui, Daniela Clătinici.
Aproximativ 300 de salariaţi de la spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui au început miercuri dimineaţă un protest spontan faţă de intenţia conducerii unităţii sanitare.