Noutati

4.000 de consumatori de droguri într-un proiect de integrare socială

on . . Accesări: 2761

injectable drugs-1280x800 rsUn număr de 4.000 de consumatori de droguri injectabile au beneficiat de servicii printr-un proiect de integrare socială şi profesională care se finalizează duminică iar aproape 600 dintre aceştia au primit şi tratament substitutiv.

"Cele patru centre de servicii integrate deschise în cadrul proiectului (două în Bucureşti, unul în Timişoara şi unul în Constanţa) au oferit servicii unui număr de 4.000 de consumatori de droguri injectabile. Dintre aceştia, 560 au primit şi tratament substitutiv, iar 129 au urmat cursuri de formare profesională", informează Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) printr-un comunicat de presă emis vineri.

Persoanele dependente de droguri au primit nu doar servicii, ci şi şanse: de a nu se îmbolnăvi, de a-şi diagnostica din timp afecţiunile medicale, de a-şi păstra familia, de a-şi găsi un partener sau prieten, de a se angaja, de a îndrăzni să îşi ceară drepturi elementare, cum ar fi dreptul la viaţă sau dreptul la tratament.

Primul proiect de integrare socială şi profesională pentru consumatorii de droguri injectabile, "A doua şansă", a fost demarat pe 1 iulie 2010, având o valoare totală de 20.812.555 de lei.

Agenţia Naţională Antidrog estimează că în Bucureşti numărul consumatorilor de droguri utilizate injectabil este de peste 19.000 iar Ministerul Sănătăţii raportează că 31% dintre noile cazuri de infecţie cu HIV sunt în rândul consumatorilor de droguri injectabile (231 de consumatori de droguri dintre cele 754 de persoane infectate cu HIV care au fost diagnosticate în 2012).

Numărul real al consumatorilor infectaţi cu HIV este probabil mult mai mare, datele raportate referindu-se doar la persoanele care au accesat servicii medicale.

Ultimele statistici arată că în Bucureşti numărul consumatorilor de droguri injectabile este de 17.800.

Între 2004 şi 2010 peste 9.000 de consumatori de droguri injectabile au beneficiat de serviciile psiho-medico-sociale ale ARAS pentru reducerea riscurilor de infectare cu HIV/SIDA, cu virusul hepatitei B şi C etc.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!