Noutati

Argumente pro-achiziţii centralizate în sistemul sanitar (dr. Raed Arafat)

on . . Accesări: 2246

raed arafat e1353188948641 33913000 rsSistemul de achiziţii publice în sistemul sanitar este puternic şi răspunde nevoilor ţării, aceasta este una dintre concluziile experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au venit să sprijine autorităţile române pentru realizarea achiziţiilor centralizate, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS).


Raed Arafat a precizat că există unele arii în care schimbările pot fi benefice, adăugând că volumele mici de achiziţii înseamnă interes mic al furnizorilor de a participa la licitaţii, iar achiziţia descentralizată menţine cantităţile mici şi preţurile mari şi exclude posibilitatea unei analize aprofundate de către experţi a pieţei şi realizarea unei analize cost/beneficiu.


"Achiziţia centralizată maximizează puterea cumpărătorului, îmbunătăţeşte semnificativ transparenţa şi posibilitatea supravegherii unui număr mai mic de contracte. Acest tip de achiziţie presupune o expertiză mai bună pentru program, reduce volumul de muncă de achiziţii la nivelul spitalului şi menţine, în acelaşi timp, utilizarea experienţei şi expertizei existente, lista de medicamente poate fi adusă la zi permanent cu medicamente cost-eficiente", a subliniat secretarul de stat.


Potrivit dr. Arafat, prin introducerea achiziţiilor centralizate avantajul imediat va fi scăderea semnificativă a preţurilor.


Achiziţia centralizată va permite o analiză mai bună de către experţi la fiecare grup de bunuri cumpărate cu rezultate mai bune pentru sănătatea pacienţilor, a adăugat el.


Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a menţionat că au fost analizate 10 spitale care au făcut achiziţii la preţuri mai mici şi alte 10 care au cumpărat mai scump. Rezultatul a fost net în favoarea celor care au beneficiat de achiziţii centralizate.


Dr. Arafat a amintit că noul sistem ar trebui să intre în funcţiune pentru medicamente şi materiale sanitare de la 1 iulie, iar pentru aparatură pe parcursul anului. Raed Arafat a precizat că, pentru început, pentru achiziţiile centralizate s-au ales medicamentele pentru TBC, HIV/SIDA, cele utilizate în terapie intensivă şi urgenţe, iar economiile care vor fi realizate vor fi reinvestite permiţând accesul unui număr mai mare de pacienţi la tratamente.


La fiecare spital va fi trimisă lista pentru estimările de consum, a precizat el.


În sistemul achiziţiilor centralizate vor intra şi spitalele care aparţin autorităţilor locale.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!