Noutati

Dr. Cristina Panea: Peste 8.000 de persoane suferă în prezent de scleroză multiplă

on . . Accesări: 1822

scleroza rs1Numărul persoanelor care suferă de scleroză multiplă în România este estimat la aproximativ 8.000, dintre care aproape jumătate sunt trataţi, a declarat joi într-o conferinţă de presă conf. dr. Cristina Panea, şefa Departamentului de neurologie a Spitalului Elias.


Ea a menţionat că finanţarea insuficientă face ca nu toţi cei care ar avea nevoie de tratament să intre în programul naţional pentru scleroză multiplă. Pacienţii cu scleroză sunt nevoiţi să aştepte chiar şi un an şi jumătate pentru a primi tratamentul, a spus conf. dr. Cristina Panea.



Costul tratamentului este de cca 15.000 euro pe an pentru un pacient, bani pe care ar trebui să îi suporte din buzunar, dacă nu intră în programul naţional.

Tratamentul are două componente - cel al atacului, când sunt manifestări neurologice cum ar fi tulburări de echilibru, de vedere, care durează între două zile şi maxim două luni, iar acest tratament se face oriunde în ţară. A doua componentă a tratamentului este de fond care se asigură prin programul naţional şi care este un tratament de rărire a atacului, a explicat medicul.

Cauzele acestei boli nu se cunosc, ştiindu-se doar mecanismul, o agresiune autoimună, a arătat conf. dr. Panea subliniind că boala afectează din păcate tinerii între 20 - 40 de ani. Cazurile la copii sau persoane peste 50 de ani sunt excepţii. Există 10 -12 copii cu această boală.

Medicul a subliniat că diagnosticarea este foarte complexă şi presupune investigaţii neurologice şi imagistice, iar în unele cazuri investigaţii mai complexe.

Conf. dr. Cristina Panea a spus că în prezent au fost aprobate de EMEA - Agenţia Europeană a Medicamentului, două medicamente noi, dintre care unul este foarte aşteptat de pacienţi, fiind oral. Tratamentul actual este injectabil.

"Scleroza multiplă este o afecţiune invalidantă. Boala debutează cu simptome precum vedere înceţoşată, parestezii ale membrelor inferioare sau tulburări senzoriale, şi treptat degenerează. Starea pacientului se înrăutăţeşte, acesta îşi pierde acuitatea vizuală, coordonarea, mobilitatea şi poate ajunge în timp, în unele cazuri într-un ritm foarte rapid, şi la handicap sever. Astfel, fără tratamentul potrivit, speranţa de viaţă a pacienţilor se diminuează cu 7 până la 10 ani. Este important de ştiut că depistarea bolii şi tratamentul precoce încetinesc progresia bolii. De aceea, este esenţial ca de la momentul la care se pune diagnosticul până la momentul la care se începe administrarea tratamentului să treacă un timp cât mai scurt", a declarat prof. dr. univ. Ovidiu Băjenaru, membru al Comitetului Ştiinţific Medical al Societăţii de Scleroză Multiplă din România.

Laurenţiu Lazăr, preşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România (SSMR) a subliniat că "din păcate, boala nu este vindecabilă, dar tratamentul este vital - pentru că, administrat imediat după diagnosticarea bolii, încetineşte evoluţia acesteia şi în acelaşi timp îi permite pacientului să o ţină sub control. În felul acesta calitatea vieţii pacientului se îmbunătăţeşte considerabil. Fiind o boală invalidantă, are un impact social puternic atât asupra vieţii pacientului, dar şi asupra celui care îl îngrijeşte - aparţinătorul. Pacienţii nu pot merge la serviciu, cei tineri au dificultăţi în a-şi întemeia o familie, nu se pot bucura de viaţă, sunt mereu legaţi de persoana care îi îngrijeşte, iar aceasta ajunge de cele mai multe ori să se izoleze şi ea de viaţa socială. De aceea, ne dorim ca pacienţii români să poată beneficia de aceleaşi drepturi ca pacienţii europeni, iar primul şi cel mai important drept este accesul la tratament".

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!