O echipă de oameni de ştiinţă americani care studiau un grup de centenari şi nanogenari cu o medie de vârstă de 97 de ani, au descoperit că aceştia au o genă care încetineşte foarte mult procesul de îmbătrânire celulară. Cele 86 de persoane care au participat la studiu, dar şi copiii lor, au un nivel ridicat al unei enzime numită telomerază, care protejează ADN-ul împotriva degradării. Echipa de cercetători de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New
York, care au studiat comunitatea evereiască Ashkenazi din SUA, susţine că această descoperire poate duce la creare unor medicamente care să încetinească îmbătrânirea organismului. Datele noului studiu american au fost publicate în ultimul număr al revistei americane Proceedings of the National Academy of Sciences.
Telomeraza protejează telomerii, capetele cromozomilor în faţa procesului de îmbătrânire celulară. De fiecare dată când o celulă se divide aceşti telomeri se scurtează, fapt ce duce la o creştere a riscului de moarte a celulei.
Prin creşterea telomerazei, oamenii de ştiinţă cred că vor putea să stopeze procesul de moarte celulară şi astfel vor proteja organismul împotriva îmbătrânirii. Ca şi în cazul altor studii despre telomerază, principala problemă pe care oamenii de ştiinţă trebuie să o rezolve este că odată cu creşterea concentraţiei acestei enzime în organism, creşte şi riscul apariţiei unor tumori canceroase.