Noutati

După 90 de ani, femeile prezintă mai multe riscuri de demenţă decât bărbaţii

on . . Accesări: 2864

batrani.jpegDupă 90 de ani, femeile prezintă mai multe riscuri de demenţă decât bărbaţii, potrivit unui studiu american care lasă să se înţeleagă că ar putea fi necesare schimbări pentru a se furniza îngrijiri mai adaptate pentru persoanele în vârstă. Cercetători de la Universitatea Irvine din California au analizat rezultatele unei anchete efectuate pe 911 persoane cu vârste peste 90 de ani. Ei au constatat că 45% dintre femei sufereau de o formă de demenţă, precum boala Alzheimer, faţă de numai 28% dintre bărbaţi. Studiul, cel mai extins efectuat vreodată în SUA pe acest subiect, nu a stabilit totuşi când au început participanţii să sufere de aceste probleme. El a fost publicat în ultima ediţie online a revistei Neurology.

"Rezultatele acestui studiu arată că trebuie făcut mai mult pentru a furniza îngrijiri adecvate unui număr în creştere de persoane foarte în vârstă atinse de demenţă", a declarat Dr. Maria Corrada, epidemiolog de la Universitatea din California, principalul autor al lucrărilor. Studii precedente au arătat că prevalenţa simptomelor de demenţă sporeşte la bărbaţii şi femeile cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani. Frecvenţa demenţei este de sub 2% pentru cei cu vârste între 65 şi 69 de ani, de 5% în segmentul de vârstă 75-79 de ani şi de peste 20% la persoanele între 85 şi 89 de ani. Ultimul studiu arată că probabilitatea de a suferi de demenţă se dublează la fiecare cinci ani la femeile peste 90 de ani, însă nu şi la bărbaţi.

Aceste lucrări au arătat, de asemenea, că femeile din această categorie de vârstă care au studii superioare au cu 45% mai puţine riscuri să sufere un declin mental decât cele care nu au decât studii medii. În condiţiile în care femeile reprezintă 75% dintre persoanele peste 90 de ani, acest studiu ridică întrebări în privinţa motivului pentru care femeile nonagenare sunt mai susceptibile să sufere de demenţă decât bărbaţii, a notat Corrada.
În prezent, în SUA trăiesc aproape 2 milioane de nonagenari, iar numărul lor ar putea ajunge la 10-12 milioane până la mijlocul secolului, ceea ce suscită temeri în legătură cu capacitatea sistemului de sănătate de a face faţă nevoilor acestui segment al populaţiei.
Demenţa afectează toate facultăţile mentale şi alterează progresiv afectivitatea şi activitatea voluntară. Principalele simptome sunt pierderile de memorie, dezorientarea şi schimbările de comportament. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!