Noutati

CNAS va derula un subprogram de radioterapie în cadrul Programului naţional de oncologie

on . . Accesări: 1372

 

 

 

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a anunţat că instituţia va derula un subprogram de radioterapie, ca parte integrantă a Programului naţional de oncologie. 

Potrivit acestuia, subprogramul de radioterapie va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt care va permite o mai mare predictibilitate şi adaptare la nevoile reale ale pacientului cu afecţiuni oncologice. 

 

"Va fi un subprogram în cadrul Programului de oncologie, unde vor avea acces toţi pacienţii şi intenţionăm ca nimeni să nu mai perceapă vreo taxă, va fi un serviciu decontat integral de stat. Aceeaşi sumă va fi decontată pentru radioterapie şi la privat şi la public. În momentul de faţă, se plăteşte per procedură. Gândim un program unitar în aşa fel încât pacientul să beneficieze de tratamentul de care are nevoie. Gândim un program să fie unitar, în aşa fel încât fiecare pacient să beneficieze de metoda de tratament de care are nevoie, pe specificul ei", a explicat Ciurchea. 

În opinia sa, România are nevoie de multe centre de radioterapie. "Important este ca pacientul să aibă acces la tratament, la aceeaşi sumă, nu contează unde. Nu există o diferenţă mare în alocarea financiară, în schimb există un mai bun control, o mai mare eficienţă, există o distribuţie mai justificată a banilor. Printr-o eficientizare mai sigură vom avea bani. Dacă programul de radioterapie funcţionează foarte bine atunci sigur că acei pacienţi care fac radioterapie poate că nu mai fac chimioterapie şi scădem din banii de molecule", a mai spus reprezentantul CNAS. 

Potrivit unui proiect pus în dezbatere publică, Ministerul Sănătăţii îşi asumă derularea şi finanţarea din bugetul propriu al unui număr de 15 programe naţionale de sănătate publică, cu impact major asupra sănătăţii publice, după cum urmează: Programul naţional de imunizare, Programul naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare, Programul naţional de prevenţie, supraveghere şi control ale infecţiei HIV, Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei, Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibioticorezistenţei, Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă.

Alte programe derulate de MS sunt: Programul naţional de securitate transfuzională, Programul naţional de depistare precoce activă a cancerului prin screening organizat, Programul naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică, Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, Programul naţional de boli endocrine, Programul naţional de tratament dietetic pentru boli rare, Programul naţional de management al registrelor naţionale, Programul naţional de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate.

De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula 14 programe naţionale de sănătate curative: Programul naţional de boli cardiovasculare, Programul naţional de oncologie, Programul naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive), Programul naţional de diabet zaharat, Programul naţional de tratament al bolilor neurologice, Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei, Programul naţional de tratament pentru boli rare, Programul naţional de sănătate mintală. 

CNAS va mai derula şi Programul naţional de boli endocrine, Programul naţional de ortopedie, Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice, Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!