Marţi, ambulanţa Samaritanus din Târgu Mureş împreună cu Asociaţia Naţională a Surzilor din România filiala Mureş au prezentat proiectul-pilot "SOS SURDO MUŢI", prin care a fost pus la punct un sistem de comunicare şi avertizare în timp real, care poate da posibilitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi de vorbire să solicite ajutor de urgenţă, prin mesaje nedefinite.
Şeful Ambulanţei Samaritanus Târgu Mureş, Varga Zsigmond, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că aplicaţia a fost dezvoltată pentru smartphone-uri şi cuprinde trei mesaje predefinite, pe patru secţiuni: SOS Medical, SOS Ordine Publică, SOS Pompieri şi SOS Martor accident rutier şi că prin acestea surdo-muţii din judeţul Mureş - peste 400 la număr - au acces la apelul de urgenţă.
'Mesajele predefinite sunt specifice fiecărei situaţii de urgenţă, conţin informaţii vitale pentru sănătatea utilizatorului cât şi locaţia acestuia. Problema tehnică pe care o rezolvă aplicaţia este aceea de a permite persoanelor cu deficienţe de auz şi de vorbire, apelul direct şi personal, prin mesaje generice predefinite către un dispecerat, dacă acestea se află într-o situaţie de urgenţă', a arătat Varga.
Acesta a spus că printr-o sponsorizare a Vodafone România, Asociaţia Surdo-Muţilor Mureş a primit până acum 15 smartephone-uri şi abonamente sociale, urmând ca în perioada următoare să mai ofere şi alte aparate, pe care a fost instalată o aplicaţie dezvoltată de Ambulanţa Samaritanus Târgu Mureş, care se încadrează în standardul Total Conversation - Sign, Type and Speak.
Astfel, în momentul în care persoana apelează unul dintre cele patru butoane de panică, în dispeceratul Ambulanţei Samaritanus apare numele apelantului, afecţiunile medicale de care acesta suferă - dat fiind faptul că dosarul medical al abonatului figurează în baza de date, cu semnătura medicului de familie - şi semnalul GPS care indică cu o precizie de 1 metru locul în care se află acesta.
În momentul în care un surdo mut apelează SOS Medical, în dispeceratul Samaritanus apare un text predefinit 'Sunt surdo-mut, am nevoie de ajutor medical, sufăr de ... (se precizează afecţiunile abonatului), am alergii la aceste medicamente (se indică medicamentele), locaţia mea o vedeţi pe harta transmisă'.
'Noi avem protocol cu STS pentru a transmite către 112 aceste informaţii', a precizat acesta.
Varga a subliniat că în ciuda solicitărilor venite de la Asociaţiile de Surzilor din toată ţara, care numără circa 21.000 de persoane, de extindere la nivel naţional a acestei aplicaţii, nici Ministerul Sănătăţii, nici cel al Muncii nu au dorit să se implice şi fiecare cerere depusă în acest sens a primit răspunsuri negative.
Membrii Asociaţiei Surzilor din România au arătat, în cadrul conferinţei de presă, că aplicaţia dezvoltată de Samaritanus este de mare ajutor pentru ei, întrucât în Târgu Mureş, Sighişoara şi Reghin, unde sunt grupe numeroase de surzi, aceştia nu au avut până acum niciun ajutor în caz de necesitate.
'Fără ajutor pentru noi este foarte, foarte greu. Acum avem o posibilitate extraordinară pentru noi, a fost foarte greu pentru noi şi este pur şi simplu o salvare. Îi mulţumim domnului Varga că a luptat pentru noi', au afirmat membrii Asociaţiei Surzilor.
Purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Samaritanus, Costin Gavază, a arătat că în toate ţările europene există problema accesului surdo-muţilor la apelul de urgenţă şi că în momentul de faţă nu există o modalitate ca această categorie de persoane să poată accesa serviciile de urgenţă.
Sursa: AGERPRES