Noutati

Campanie de informare naţională despre scleroza multiplă

on . . Accesări: 2251

 Miercuri, 12 februarie, a fost lansată campania naţională de informare şi susţinere a drepturilor pacienţilor cu scleroză multiplă de către Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea Neurologilor din România şi Colegiul Medicilor din România.

'Împreună învingem Scleroza Multiplă', care îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare ale lipsei de tratament în această boală.

Totodată, campania îşi propune să obţină acces la tratament pentru toţi pacienţii cu scleroză multiplă, fără discriminare, prin eliminarea listelor de aşteptare, obţinerea accesului la terapiile inovatoare aprobate de UE şi corelarea bugetului pentru programul de tratament cu costurile reale ale tratamentului.
Printre obiectivele campaniei se numără informarea publicului larg şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la ceea ce înseamnă viaţa cu scleroză multiplă şi schimbarea modulului de a gândi al publicului larg legat de faptul că diagnosticarea cu această afecţiune înseamnă o viaţă inactivă.

Campania va cuprinde: informări periodice cu privire la accesul la tratament al pacienţilor cu scleroză multiplă, o masă rotundă cu reprezentanţii autorităţilor din sistemul de sănătate pentru găsirea unor soluţii pentru pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare, realizarea şi difuzarea unui film documentar despre pacienţi.
'Scleroza multiplă este cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr. Includerea pacienţilor în tratament aduce multiple beneficii pentru aceştia, 17% dintre ei ajungând să nu mai facă niciun puseu sau cel mult unul la unu, doi ani. Trebuie să investim în tratament, întrucât costurile sunt mai mici dacă pacientul este tratat în forma uşoară a bolii. Fără tratamentul potrivit, speranţa de viaţă a pacienţilor se diminuează cu 7 până la 10 ani', a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedinte de onoare ad vitam al Societăţii de Neurologie din România.
Potrivit preşedintelui CMR, Vasile Astărăstoae, listele de aşteptare pentru această boală trebuie să dispară.
Astărăstoae a susţinut că pacienţii cu scleroză multiplă nu trebuie să învingă numai boala, ci şi prejudecăţile societăţii.

'Scopul campaniei este să se dea posibilitatea societăţii să îi accepte pe aceşti bolnavi. Un sistem de sănătate trebuie să fie construit pe principii etice. Atunci când creezi liste de aşteptare, este clar că sistemul nu este etic. Este strict opţiunea noastră de a accepta un asemenea sistem, acceptând inechitatea sau de a reacţiona, a acţiona, pentru înlăturarea inechităţilor şi pentru a aduce o rază de speranţă acelor bolnavi care cel mai adesea nu au forţa de a-şi apăra drepturile', a subliniat Astărăstoae.

El a arătat că în România, în neurologie, aproximativ 70% din nevoia de personal medical calificat este acoperită, ceea ce înseamnă 800 de neurologi la nivelul întregii ţări.
Scleroza multiplă este o boală autoimună, o afecţiune cronică a sistemului nervos central, ale cărei cauze nu sunt cunoscute şi pentru care nu există un tratament curativ. Debutul bolii are loc în majoritatea cazurilor între 20 şi 40 de ani, fiind cea mai invalidantă boală a adultului tânăr şi afectează de trei ori mai mult femeile decât bărbaţii. Se întâlneşte rareori şi la copii cu vârsta de 12-18 ani. Cel mai tânăr pacient diagnosticat în România este un copil de doi ani.

Sursa: AGERPRES

 

 

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!