Cu toate că în România interferonul pegylat alfa-2a se prescrie de patru ani in tratamentul hepatitei B săptămâna trecută acest tratament a avut parte de o lansare oficială în cadrul unui simpozion organizat de firma Roche. Simpozionul a reunit nume de marca in tratarea hepatitei cronice precum: prof.dr. Ferrucio Bonino, gastroenterolog la Universitatea din Pisa, Italia, conf.dr. Liana Gheorghe, dr. Adriana Motoc, conf. dr. Manuela Curescu, prof. dr.
Ioan Sporea si conf.dr. Florin Caruntu. Elementul inedit a fost acela ca fiecare dintre medicii romani au prezentat auditoriului un caz de hepatita B, care a fost ulterior comentat.
"Italia are un profil al pacientilor cu hepatita cronica foarte asemanator cu cel din Romania", a precizat Dan Zamonea, directorul general Roche Romania, prezent la lansare. Dar italienii au la indemana tratamentul si il utilizeaza in momentul optim spre deosebire de medicii romani care depind de aprobarile dosarelor pentru terapie trimise catre CNAS.
"Tratamentul antiviral ar trebui inceput cat mai devreme in cursul istoriei naturale a hepatitei cronice B, inainte de aparitia cirozei sau in stadiile incipiente ale acesteia. Terapia are ca scop controlul sustinut al replicarii VHB (infectie inactiva) si controlul infectiei (disparitia antigenului HBs). Nivelul antigenului HBs atins la finalul terapiei ar putea fi folosit ca un indicator al raspunsului sustinut anticipat la pacientii tratati cu peginterferon alfa-2a", a precizat prof. Bonino.