Noutati

Comisia de Malpraxis va avea responsabilităţi neconstituţionale

on . . Accesări: 6937

Potrivit unui amendament propus de Comisia de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Comisia de Malpraxis a ASP-ului este transformată într-o instanţă specială care judecă şi dă decizii în probleme de responsabilitate civilă, lucru interzis în mod expres de Constituţia României. Colegiul Medicilor din România a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu în care îi solicită să retrimită Comisiei de Sănătate spre rediscutare amendamentele menţionate. ”Comisia de malpraxis trebuie să rămăna o comisie de mediere care să realizeze reconcilierea părţilor (medic, pacient şi societatea de asigurări) şi să evite în privinţa despăgubirilor calea judecătorească. Amendamente propuse de Comisia de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor la Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2007 sunt anticonstituţionale şi vor afecta grav desfăşurarea activităţii medicale din România. Amendamentele propuse introduc prezumţia de vinovăţie pentru cetăţenii a căror singură vină este aceea că au ales să practice medicina. Dacă se acceptă o asemenea prevedere înseamnă că oricine poate să facă o reclamaţie şi fără ca aceasta să fie analizată, medicul să devină muritor de foame deoarece i se suspendă contractul de muncă”, a declarat prof. Dr. Vasile Astarastoae.
 În amendamentul la art 670, al. 2 se propune: “urmare a primirii sesizării formulate de persoanele prevăzute la al. 1, Comisia are obligaţia de a comunica conducerii unităţii, al cărei salariat este cel împotriva căruia s-a făcut sesizarea, decizia cu privire la suspendarea Contractului individual de muncă al acestuia pe toată durata derulării cercetării”. O asemenea anchetă complexă legată de malpraxis poate dura şi ani de zile (în SUA, durata medie este de 2,6 ani). Atât Constituţia României, cât şi decizia Curţii Constituţionale nr. 51/2008 interzic crearea unor instanţe speciale. Comisia de Disciplină a CMR analizează şi dă decizii referitor strict la răspunderea disciplinară, la comportamentul medicilor care sunt membrii în Colegiul Medicilor şi nu se subrogă în atribuţii judecătoreşti.
 ”Colegiul Medicilor din România nu va accepta o asemenea aberaţie juridică, cum este cea propusă şi de aceea solicităm retrimiterea la Comisie şi rediscutarea împreună cu reprezentanţii autorizaţi ai Colegiului Medicilor din România. În caz contrar, vom face apel la toate mijloacele legale pe plan intern şi internaţional pentru anularea acestui capitol de lege”, a adăugat prof. Astarastoae.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!