Pentru consultaţii la domiciliu şi pentru transportul bolnavilor, atunci când nu vor face faţă solicitărilor, ambulanţele de stat vor putea fi ajutate de cele private. Aceasta, dar şi alte noutăţi apar în noul ordin comun al ministerelor Sănătăţii şi Internelor, referitor la medicina de urgenţă. Ordinul urmează să fie semnat de cei doi miniştri şi să se
aplice de anul viitor.
Ambulanţele private care vor avea contract cu asigurările publice vor putea fi trimise la cazuri care sunt preluate de dispecerii de la 112. Acestea vor avea inscripţionate pe exteriorul maşinilor pe lângă numărul propriu de telefon şi numărul public 112, precum şi faptul că serviciile oferite sunt contra cost, se arată într-un proiect privind sistemul de asistenţă medicală de urgenţă, propus spre dezbatere de Ministerul Sănătăţii. Proiectul mai prevede ca atunci când se trimite o ambulanţă privată prin dispeceratul 112 să fie acoperite costurile prin asigurările publice.
Pentru ambulanţele care se folosesc de reclame mincinoase, precum faptul că asistenţa de urgenţă sau consultaţiile sunt “gratuite”, autorităţile le vor retrage autorizaţia de funcţionare. Dacă apelantul nu vrea să achite costul apelului, dispeceratul serviciului privat va prelua integral solicitarea acestuia şi telefonul de contact pentru a le transmite dispeceratului public sau celui integrat.
Totodată, centralele ambulanţelor private trebuie să informeze oamenii că au sunat la un număr ce se taxează, cazul fiind preluat de serviciul public. În situaţia când serviciul public este cel care trimite echipaje ale unor servicii private de prim ajutor, este obligat să informeze cetăţeanul de faptul că intervenţia medicală este gratuită, fiind decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Mai mult, serviciile private comerciale de ambulanţă pot avea zone arondate pe care le deservesc în baza protocoalelor de cooperare cu serviciile publice de ambulanţă, astfel încât consultaţiile şi transportul sanitar din zonele respective să fie asigurate de serviciile private de ambulanţă, coordonarea ramânând la nivelul dispeceratului medical public sau al celui integrat, potrivit documentului. Proiectul de ordin pentru aprobarea metodologiei de aplicare a titlului IV “Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de ajutor calificat” face parte din Legea nr. 95/2006 şi reglementează reforma din domeniul sanitar.