Bărbaţii care consumă alimente pe bază de soia pot avea probleme de fertilitate, conform rezultatelor unui studiu care identifică existenţa unei legături între dietele bogate în soia şi un număr redus de spermatozoizi. Conform studiului, bărbaţii care consumă mai mult de două porţii de mâncare pe bază de soia pe săptămână au în medie cu 41
de milioane de spermatozoizi mai puţin pe mililitru de lichid seminal decât bărbaţii care nu consumă produse alimentare pe bază de soia.
Această scădere a numărului de spermatozoizi nu poate transforma un bărbat normal din punct de vedere al fertilităţii în unul infertil, însă poate avea acest efect în cazul în care bărbatul respectiv înregistrează deja un conţinut redus de spermatozoizi în lichidul seminal din alte cauze. Un număr între 80 de milioane şi 120 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de lichid seminal este considerat drept normal, în timp ce bărbaţii care produc mai puţin de 20 de milioane de spermatozoizi pe ml. de lichid seminal sunt consideraţi a avea probleme de fertilitate din punct de vedere clinic.
Studiul realizat de Jorge Chavarro de la Harvard School of Public Health din Boston, se adaugă unor alte studii realizate atât pe animale cât şi pe oameni care au indicat faptul că soia are o acţiune inhibitoare asupra producţiei de spermatozoizi. Indicele de fertilitate al bărbaţilor occidentali şi americani se află în declin de mai multe decade, în prezent aproximativ 20% dintre tinerii europeni ajungând să aibă un număr redus de spermatozoizi, situaţie ce este cumulată cu o creştere constantă a nivelului de soia folosit în alimente începând cu anii '40, pentru că soia este o sursă foarte ieftină de proteine.
În prezent, produsele pe bază de soia sunt răspândite în două treimi din alimentele preparate sau semipreparate, încluzând biscuiţi, dulciuri, paste şi pâine, conform datelor oferite de Institute of Food Research din Norwich. Studiul propus de Jorge Chavarro şi colegii săi de la Massachusetts General Hospital, este cel mai mare realizat până în prezent în domeniul incidenţei alimentelor pe bază de soia asupra fertilităţii. În cadrul acestui studiu a fost evaluată fertilitatea a 99 de bărbaţi care au trecut pe la o clinică de fertilitate în perioada 2000-2006. Aceşti bărbaţi au fost rugaţi să completeze un chestionar cu privire la cantităţile de alimente pe bază de soia, din 15 categorii diferite, pe care le-au consumat în ultimele 3 luni. Cercetătorii i-au împărţit apoi pe subiecţii studiului în patru categorii, în funcţie de nivelul de isoflavon din dietele lor. Isoflavonul este un ingredient chimic conţinut de soia, care are acţionează în organismul imitând efectele hormonului sexual feminin, estrogen. Fiecare dintre aceşti bărbaţi au oferit apoi mostre de spermă pentru realizarea unei numărători a spermatozoizilor.
Astfel cercetătorii au descoperit că bărbaţii care au consumat cel puţin jumătate de porţie de alimente pe bază de soia pe zi au un nivel mai scăzut de spermatozoizi în lichidul seminal. Acest studiu este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Human Reproduction./Agerpres/