Noutati

7 aprilie - Ziua mondială a sănătăţii

on . . Accesări: 5550

În fiecare an, la 7 aprilie, întreg mapamondul sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii. Manifestările dedicate acestei zile s-au desfăşurat în acest an sub genericul "Lucrând împreună pentru sănătate". În această zi fiind lansat şi raportul pe 2006 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii intitulat "Lucrând pentru Sănătate". În 1948 Adunarea Mondială a Sănătăţii a cerut crearea unei Zile Mondiale a Sănătăţii, care din 1950 
a fost sărbătorită în fiecare an la 7 aprilie. Principalul scop al acestei zile este de a atrage atenţia asupra unei teme specifice privind sănătatea umană.

 * * *
Criza angajaţilor din domeniul sănătăţii a fost subiectul întâlnirii organizate, de Ziua Mondială a Sănătăţii, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor cu reprezentanţii mai multor instituţii partenere în campaniile desfăşurate de-a lungul timpului.
 Biroul de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Bihor a colaborat, în acest sens, cu peste 30 de instituţii.
 "Sistemul de sănătate din Bihor duce lipsă de personal şi ne confruntăm cu problema unui număr insuficient de medici de familie în teritoriu. Astfel, conform rezultatelor din rapoartele unităţilor spitaliceşti, acestea au acoperite posturile în proporţie de 2/3, insuficient pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii de normalitate", a precizat dr. Ritli Ladislau, directorul general al DSP Bihor.
 Acesta a mai spus că la această oră există şi o criză de imagine a activităţii în domeniul medical, precum şi a forţei de muncă, a personalului auxiliar.
 Afirmaţiile directorului dr. Ritli Ladislau se regăsesc şi în mesajul dr. Lee Jong-Wook, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, transmis tuturor ţărilor membre ale organizaţiei.
 În mesaj se arată că în întreaga lume forţa de muncă în sănătate este în criză. "În toată lumea, sistemul naţional de sănătate întâmpină dificultăţi în a instrui, susţine şi reţine propriii angajaţi. În ţările dezvoltate, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, este nevoie de medici şi asistente. (…) Măsurile eficiente de prevenţie şi tratament al bolilor pot fi luate doar dacă sunt monitorizate şi acordate de personal calificat. Aceste lipsuri se aplică nu numai în cazul practicienilor, ci şi în ceea ce priveşte profesorii şi personalul auxiliar din sistem. Situaţia devine şi mai grea din cauza migraţiei angajaţilor din sistemul sanitar, dar şi pentru că multe dintre resurse sunt distribuite prost."
 Potrivit şefului DSP Bihor, dr. Zeno Munteanu, în România situaţia este agravată de lipsa fondurilor, fiind printre ţările din Europa cu cel mai mic buget alocat sănătăţii. "De aceea, susţinerea financiară este foarte importantă în sănătate, pentru că numai astfel va exista un mai mare acces la serviciile din sănătate al populaţiei. Lucru care ar duce la scăderea mortalităţii şi morbidităţii în rândul acesteia", a precizat acesta.
 Reprezentanţii DSP au prezentat şi o retrospectivă a activităţii biroului, în perioada 2000-2006. Printre acţiunile DSP se numără conştientizarea populaţiei privind donarea de sânge, stoparea discriminării, sănătatea prin mişcare, un mediu sănătos pentru copii, siguranţa rutieră, sănătatea mamei şi a copilului.

  * * *
Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Prahova în colaborare cu Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală au susţinut, vineri, o conferinţă de presă pentru a marca "Ziua Mondială a Sănătăţii"
  Cele două instituţii au detaliat activităţile desfăşurate, începând cu anul 2003, în cadrul programului "Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei în România", finanţat de USAID.
 
Acest program, derulat la scară naţională, are ca scop scăderea numărului de avorturi prin creşterea accesului la servicii de planificare familială a populaţiei din mediul rural şi prin creşterea utilizării mijloacelor contraceptive moderne.

 
Programul a fost construit în jurul unei premise fundamentale: avortul este folosit ca metodă de reglare a fertilităţii de populaţia care are un nivel de trai mai precar şi care locuieşte în special în mediul rural. Din acest motiv programul de distribuţie a contraceptivelor gratuite se adresează cu precădere populaţiei din mediul rural cu scopul de a înlătura barierele în calea utilizării metodelor contraceptive moderne legate de costul contraceptivelor şi de accesibilitatea scăzută a serviciilor. Prin înlăturarea acestor bariere s-a constatat o creştere generală a utilizării metodelor de contracepţie de către populaţia din mediul rural, în paralel cu scăderea numărului de avorturi.
 
În Prahova au fost înfiinţate cinci ateliere de bază în planificare familiară , iar 57 de medici şi 41 de asistente medicale au fost instruiţi pentru a furniza servicii de planificare familială.
 
Aceste servicii sunt oferite şi prin intermediul medicilor de familie. În judeţ sunt 391 de medici de familie, 209 în zona urbană şi 182 în zona rurală care deservesc o populaţie de 829.945 de locuitori.
 
   
* * *

Peste 300 de giurgiuveni au beneficiat vineri de servicii medicale gratuite în cadrul unei campanii organizate de Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii.
 
O salvare medicalizată a fost postată în Piaţa Centrală a oraşului şi toţi cei care au dorit au putut să îşi afle gratuit tensiunea arterială.
 
De aceste servicii au beneficiat aproape 300 de cetăţeni care au trecut prin zonă şi care s-au declarat mulţumiţi de iniţiativă.
 
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, Salomeea Coporan, un sfert din numărul celor consultaţi vineri au aflat că suferă de hipertensiune şi au beneficiat imediat de trimiteri la medicul de familie.
 
"Sunt de la ţară şi până acum nu mi-am luat niciodată tensiunea, dar azi am aflat că am tensiunea mărită şi trebuie să merg la medic, mă bucur de această iniţiativă care m-a ajutat să îmi iau din timp măsuri pentru sănătate", a declarat pentru corespondentul Rompres, P. Nicoleta, în vârstă de 36 de ani.
  Tot cu ocazia acestei campanii, giurgiuvenii au primit şi pliante informative despre alimentaţia sănătoasă, pericolul consumului de alcool, tutun şi droguri, despre metode de prevenire a TBC, precum şi informaţii necesare mamelor cu copii mici sau femeilor gravide.

 * * *
  Cadrele medicale ale Spitalului de Urgenţă
Craiova au fost libere, vineri, de Ziua Mondială a Sănătăţii.
    În fiecare an, pe 7 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, astfel că medicii şi asistenţii au beneficiat de o zi liberă, conform articolului 118 din contractul colectiv de muncă. În cadrul clinicilor unităţii sanitare s-au asigurat numai gărzile, ca în orice zi de sâmbătă şi duminică sau zi de sărbătoare.
  Policlinica spitalului a fost închisă, prin urmare persoanele care au necesitat consultaţii medicale au fost nevoite să le amâne pentru săptămâna viitoare, când medicii îşi reiau activitatea normal. De ziua liberă de vineri a beneficiat nu doar personalul medical, ci şi ceilalţi angajaţi ai spitalului. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!