Noutati

24 martie - Ziua Mondială a luptei împotriva tuberculozei epidemice

on . . Accesări: 5571

În fiecare an, la 24 martie, este marcată, în întreaga lume, Ziua Mondială a luptei împotriva tuberculozei epidemice. Această zi a fost proclamată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi marchează momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC. La ora actuală în jur de o treime din populaţia mondială este infectată cu TBC. În România, tuberculoza este întâlnită mai frecvent decât în alte ţări europene. Anual apar 130 de cazuri la 100.000 de locuitori, adică circa 30.000 de bolnavi în toată ţara, comparativ cu media europeană care este de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori.
 Þara noastră are o reţea de unităţi sanitare care îngrijesc bolnavii de tuberculoză, astfel încât oricine, în funcţie de domiciliul său real, are acces la un spital de pneumoftiziologie şi la un dispensar de profil care-i pot asigura diagnosticul şi tratamentul gratuit până la vindecare. În fiecare judeţ există cel puţin un spital şi cinci sau şapte dispensare de pneumoftiziologie.
 Cu 102,6 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori, Buzăul se situează sub media pe
ţară, procentul de vindecare la noii pacienţi depăşind 90%. Dr. Elena Brâncuş, coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză din judeţul Buzău, consideră că în ultimii doi ani se înregistrează o situaţie staţionară a incidenţei tuberculozei, dar şi o scădere în rândul anumitor segmente sociale vulnerabile în anii anteriori. "Cele mai bune rezultate s-au obţinut la copii, unde numărul cazurilor în 2005 a scăzut la jumătate faţă de 2004", a spus specialistul buzoian. În perioada amintită s-au înregistrat 16 cazuri de copii bolnavi de TBC, faţă de 32 în 2005.
 Din 2006 s-a trecut la un nou sistem de raportare a cazurilor şi de recomandare a tratamentului bazat pe o monitorizare a noilor îmbolnăviţi prin sisteme informatice şi de urmărire a tratamentului de către medicii de familie, fapt ce va contribui la scăderea numărului de persoane bolnave.
 Elevii Grupului şcolar sanitar Emil Palade din Constanţa au fost vizitaţi de medici care le-au explicat acestora că tuberculoza este o boală vindecabilă, printr-un tratament corect care se aplică timp de minimum 6 luni, boală a cărei agravare poate fi prevenită dacă se merge din timp la doctor.
 Totodată, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, cadrele medicale constănţene au participat la sfârşitul săptămânii, la simpozionul cu tema "Tuberculoza secolului XXI, o problemă de sănătate publică".
 Directorul Dispensarului TBC din Constanţa, dr. Emanoil Vasiliu, a declarat că, din cauza unei mentalităţi greşite şi a unei proaste educaţii, tinerii bolnavi de tuberculoză sunt izolaţi, chiar dacă boala nu este în stadiul de a fi contagioasă.
 Medicul consideră că întâlnirile cadrelor sanitare cu elevii ar trebui să se desfăşoare mult mai des, pentru a li se oferi acestora informaţii despre tuberculoză şi cum poate fi prevenită îmbolnăvirea.
 De la începutul anului şi până în prezent, pe un eşantion de aproape 70% din populaţia judeţului
Constanţa s-au înregistrat 172 de cazuri de tuberculoză, 10 dintre bolnavi fiind elevi. Comparativ cu primele trei luni ale anului 2005, în acest an numărul elevilor bolnavi de TBC este mai mic şi nu s-au înregistrat, ca în anul anterior, forme înalt contagioase ale bolii.
 Numărul bolnavilor de TBC din judeţul Dâmboviţa a crescut în acest an, iar evoluţia în ultimii zece ani a bolii indică o dublare a cazurilor de TBC la nivel de judeţ. Dacă în 1995 se înregistrau 100 de cazuri la 100.000 de dâmboviţeni, în 2005 sunt aproape 200 de cazuri la suta de mii de locuitori.
 Cu prilejul marcării Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, în judeţ au avut loc campanii de informare în scopul prevenirii îmbolnăvirilor de TBC.
 În evidenţa din primele două luni ale acestui an a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa se află aproape 100 de noi cazuri de TBC, majoritatea înregistrându-se în mediul rural.(Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!