Noutati

24 Martie-Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

on . . Accesări: 3724

Cu ocazia zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei Compartimentul de promovare a sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, ne-a pus la dispoziţie un material în care se subliniază importanţa informării populaţiei de către cadrele medicale privind calea de transmitere, simptomele şi tratamentul tuberculozei, o boală care poate duce la deces în absenţa tratamentului.


  Tuberculoza
 reprezintă una din problemele importante de sănătate publică pentru ţara noastră şi totodată un subiect pe marginea căruia nu s-a comunicat extensiv până în prezent. Percepţia existentă în rândul populaţiei cu privire la această afecţiune este una negativă, ceea ce constitue o barieră importantă în calea prezentării la medic încă de la primele semne şi simptome, precum şi în calea tratării corecte a acestei infecţii.
Se estimează că o treime din populaţia planetei este infectată cu bacilul tuberculozei,  aproximativ 8 – 10 milioane  persoane  îmbolnăvindu-se de tuberculoză  în fiecare an.
Zilnic, în ţara noastră, se îmbolnăvesc aproximativ 70 persoane şi 7 mor datorită acestei maladii.

  Ce este tuberculoza?
Tuberculoza este o maladie transmisibilă gravă, produsă de un microb - bacilul Koch – care poate afecta persoane de orice vârstă şi categorie socială. Interesează în special plămânii dar se poate localiza şi la nivelul oaselor, articulaţiilor, rinichilor, creierului, organelor genitale şi chiar al ochilor.

  Cum se transmite microbul?
Principala sursă de infecţie este bolnavul cu tuberculoză pulmonară activă (cu bacili Koch – BK – în spută). Când bolnavul tuşeşte, strănută, vorbeşte, cântă sau scuipă, bacilii înglobaţi în picături microscopice sunt eliminaţi în aer , unde pot rămâne mai multe ore.
O altă sursă de infecţie – din păcate tot mai importantă – o reprezintă animalele bolnave de tuberculoză (bovine), transmiterea bolii în acest caz, realizându-se prin consumarea laptelui contaminat.

  Cum ne îmbolnăvim?
Un om riscă să se îmbolnăvească de tuberculoză atunci când inhalează bacilii eliminaţi de o persoană bolnavă sau consumă lapte provenit de la bovinele bolnave de tuberculoză. Teoretic un singur bacil Koch ajuns în plămâni poate genera boala, dar practic este necesară o perioadă mai îndelungată de timp petrecută în medii încărcate cu bacili (locuinţa unui bolnav, spitale, sanatorii, policlinici).

  Nu toţi cei infectaţi cu bacilul Koch se îmbolnăvesc!
Dintre persoanele infectate numai 10-20 % se vor îmbolnăvi de tuberculoză pentru că organismul dispune, în mod normal, de un sistem de apărare care distruge bacilii. Îmbolnăvirea poate fi evitată atunci când o persoană adoptă un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie echilibrată şi evită unele obiceiuri nesănătoase (fumatul, consumul exagerat de alcool etc.).

  Care sunt semnele care anunţă tuberculoza?
Tuse uscată, care durează mai mult de 3 săptămâni, oboseala, o stare permanentă de subfebrilitate (febră uşoară), sputa cu sânge (hemoptizie), dificultatea în respiraţie şi durerile toracice, scăderea poftei de mâncare şi a greutăţii corporale, transpiraţiile în cursul nopţii sunt semne de alarmă, ce presupun prezentarea imediată la medicul de familie!
Diagnosticată precoce, tuberculoza are mari şanse de vindecare la primul tratament, dacă
acesta este efectuat corect şi pe perioada de timp recomandată, sub directă supraveghere medicală.
  Tratamentul este gratuit.

  Cum poate fi prevenită boala?
Cea mai eficientă metodă de prevenire a tuberculozei constă în tratarea cât mai precoce, corectă şi completă a bolnavilor care elimină bacili Koch prin spută, până la vindecarea totală.

  Nu uitaţi !

Tuberculoza neglijată şi netratată se agravează şi poate provoca moartea bolnavului.Tuberculoza nu-l priveşte numai pe bolnav ci şi pe cei din jurul său.
Dr. Liana David

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!