Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi a declarat vineri, la Deva, că bolnavii cu diferite afecţiuni oncologice nu mai trebuie să-şi aştepte tratamentul pe diverse liste, deoarece au putut fi onorate toate solicitările, acest lucru fiind valabil şi pentru persoanele suferinde de hepatita B şi C.
'Suntem în situaţia în care, pentru prima dată, nu avem listă de aşteptare pe oncologie, pentru că în septembrie toate cele 7.500 de solicitări au putut fi onorate şi avem acoperirea bugetară pentru a merge cu acest număr până la sfârşitul anului, cel puţin(...)
După foarte mult timp nu avem listă de aşteptare pe tratamentele de hepatită B şi C, iar în cele mai multe judeţe ale ţării, cum este şi cazul judeţului Hunedoara, nu avem listă de aşteptare nici pentru dispozitivele medicale', a declarat preşedintele CNAS.
Cristian Buşoi (CNAS): Peste 7.500 de pacienţi în tratament oncologic cu aprobarea CNAS
De asemenea, Cristian Buşoi a menţionat că instituţia pe care o conduce nu mai are datorii către farmacii, iar din luna februarie 2014 reţetele compensate vor fi plătite după 90 de zile.
'Suntem astăzi, după mulţi ani în România, în situaţia în care nu avem plăţi restante la farmacii. Plătim câte două facturi, în fiecare lună, şi din februarie 2014 vom fi cu plăţile la 60 plus 30 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în România. Dacă veţi discuta cu farmaciştii, veţi vedea că, din punctul acesta de vedere, sunt mulţumiţi', a spus preşedintele CNAS.
El a arătat că bugetul din 2013 al CNAS este cel mai mare de la înfiinţarea instituţiei, valoarea fondurilor, la închiderea de an, fiind estimată la 22,6 miliarde de lei, adică aproximativ 5 miliarde de euro. Din aceşti bani, circa un miliard de euro au fost folosiţi pentru plata datoriilor din anii anteriori.
Preşedintele CNAS s-a întâlnit vineri, la Deva, cu mai mulţi manageri de spitale, cu reprezentanţi ai medicilor de familie, ai Colegiului Judeţean al Medicilor, cu prefectul Sorin Vasilescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.
Sursa: AGERPRES