Noutati

Dragoş Şerban: Pachetul legislativ al Ministerului Sănătăţii nu aduce nimic bun pentru pacientul român

on . . Accesări: 1743

servicii medicaleCoordonatorul domeniului Sănătăţii în guvernul din umbră al PDL, Dragoş Şerban a declarat joi că pachetul legislativ al Ministerului Sănătăţii nu este decât o listă de îngrădiri a accesului la serviciile medicale, fără a garanta calitatea actului medical, neaducând nimic bun pentru pacienţi şi cadre medicale, precum nici mai mulţi bani în sistemul sanitar.
 

"E doar un efort de imagine, din păcate incoerent, care nu pune sub nicio formă bolnavul pe prim plan, şi este o bifare formală a angajamentelor luate cu FMI de a prezenta acest pachet de bază până la 30 septembrie, dată care a fost oricum depăşită", a susţinut Şerban, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, după aplicarea noilor prevederi de la Ministerul Sănătăţii, pacienţii vor plăti pentru anumite medicamente şi investigaţii scumpe şi vor fi în continuare pe listele de aşteptare pentru bolile grave.

"De fapt, egalizând în acest proiect pe cei asiguraţi cu cei neasiguraţi, se anulează în întregime efortul financiar creat de stat, de implementare a cardului de sănătate, acel card electronic, şi astfel se pierde această pârghie atât de importantă în combaterea fraudelor. Cardul era accesul contribuabilului la toate serviciile medicale şi este un act inechitabil între cei care plătesc şi cei care nu plătesc şi în mod evident va încuraja evaziunea fiscală şi munca la negru, ca şi procesul ulterior ce ar fi urmat, de transparentizare şi informatizare a achiziţiilor din sistem", a afirmat reprezentantul PDL.

În opinia sa, atât medicii cât şi pacienţii vor fi blocaţi de haosul creat de confuziile între pachetul minimal şi cel de bază, între serviciile care se acordă şi protocoalele şi ghidurile de practică terapeutică care există doar pe hârtie.

Vasile Astărăstoae: Cardul de sănătate nu trebuie să permită accesul la multe date personale

"Aceste măsuri vor supraaglomera până la nefuncţionalitate camerele de gardă deja aglomerate. În realitate, doctorilor le este restricţionat lucrul în privat sub masca hilară a creşterii venitului medicului. Este îngrădit în întregime accesul pacientului la medicul specialist, care e limitat la un număr de consulturi. În timp ce în marea parte a statelor se renunţă la decontarea actului medical pe porţiuni, dorindu-se o decontare globală, ne întoarcem în timp prin această legislaţie", a mai precizat Şerban, criticând pachetul legislativ lansat spre dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!