O echipă de oameni de ştiinţă a descoperit o bacterie care poate sintetiza biohidrogen, o sursă energetică interesantă, ecologică: biohidrogenul este studiat îndeosebi pentru dezvoltarea motoarelor cu hidrogen. Cianotica 51142 este o cianobacterie care poate, ca multe altele, să realizeze fotosinteza, proces care constă în transformarea bioxidului de carbon (CO2) în energie (mai exact, în zahăr) şi în dioxigen (O2), datorită luminii soarelui. Numai că
bacteria respectivă este capabilă, în plus, să fixeze azotul, pentru a forma amoniac sau alte molecule azotate, putând astfel să producă hidrogen. Particularitatea ei este că efectuează această sinteză într-un mediu oxigenat. În mod normal, enzima care permite fixarea azotului încetează să funcţioneze în prezenţa oxigenului. Însă Cianoteca 51142 a dezvoltat un sistem care-i permite să supravieţuiască în aer şi apă.
Cercetătorii au profitat de această particularitate şi au iluminat timp de 48 de ore bacteria, stimulând astfel fixarea azotului. Această fixare a dus la creşterea producţiei de hidrogen.
Principala problemă este că hidrogenul nu poate fi transportat. De exemplu, 'rezervorul unui camion alimentat cu hidrogen ar însemna jumătate din încărcătură', spune Himadri Pakrasi, unul din cercetători.