Noutati

Activitatea cerebrală poate arăta dacă un fumător se poate lăsa de fumat sau nu

on . . Accesări: 4749

fumator.jpgActivitatea creierului poate arăta dacă un fumător se poate opri din fumat, indică un studiu realizat de cercetători americani, care au scanat o regiune a cortexului legată de modificările de comportament. Studiul, publicat recent în revista ştiinţifică Health Psychology, s-a realizat pe 28 de mari fumători care s-au integrat într-un program pentru a se lăsa de fumat. Participanţii au citit o serie de mesaje despre încetarea fumatului, în timp ce un scaner înregistra activitatea lor cerebrală. După fiecare mesaj, ei 'notau în ce fel acestea influenţează intenţia lor de a se lăsa de fumat şi dacă le-au întărit hotărârea de a deveni nefumători'.

Persoanele al căror cortex prefrontal median manifesta o activitate în timpul difuzării mesajelor sunt cu mult 'mai dispuşi' să reducă consumul de ţigări în luna următoare. 'Este interesant că, ştiind ce se petrece în mintea cuiva, putem să prevedem mai bine comportamentul său viitor decât dacă ştim numai de la el', evaluând mai exact şansele sale de a se lăsa de fumat, spune Emily Falk, principalul autor al studiului şi director al laboratorului de neuroştiinţe şi comunicare de la Universitatea Michigan. Studiul s-a desfăşurat la Universitatea California din Los Angeles.

După ce a scăzut constant din anul 2000, numărul fumătorilor adulţi americani s-a stabilizat din 2005 la 20-21% din populaţie, potrivit statisticilor guvernamentale federale. Circa 443 000 de persoane mor anual în SUA de boli legate de fumat. /Agerpres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!