Persoanele de origine japoneză au în intestin bacterii care facilitează digestia algelor marine - din care este preparat sushi, potrivit unui studiu publicat în revista 'Nature'. Bacteriile aflate în intestin transportă unele enzime care nu sunt codificate în genomul uman, dar care le permit indivizilor să obţină energie cu ajutorul carbohidraţilor din diferitele plante terestre. O echipă condusă de Mirjam Czjzek, de la Staţia Biologică din Roscoff (Franţa), a reuşit să
identifice enzimele care digeră carbohidraţii aflaţi într-o bacterie marină care se hrăneşte cu o specie de alge roşii.
Cercetătorii au comparat metagenomul (genomul ”comunităţilor” de bacterii care trăiesc în corpul uman) din intestinele a 18 voluntari nord-americani cu cel din intestinele a 13 japonezi, dovedind faptul că aceste enzime apăreau doar în intestinele japonezilor.
De secole, algele marine joacă un rol foarte important în cultura japoneză. De exemplu, în registrele guvernului japonez din secolul al VIII-lea, aceste plante erau recunoscute drept o formă de plată a impozitelor.
Contactul cu microbii marini, prin intermediul ingerării de sushi, ar fi permis genelor bacteriene capabile să digere algele marine să se transfere din ecosistemul marin în intestinul uman. /Agerpres/