Adolescenţii se pot consola cu informaţia că un tip de bacterie care provoacă coşurile are şi un efect pozitiv asupra pielii, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Journal of Investigative Dermatologym, conform LiveScience.com.
Acest studiu a ajuns la concluzia că există două feluri de bacterii care provoacă acneea - un tip de bacterie "rea", care provoacă apariţia coşurilor şi respectiv un tip de bacterie cu efect pozitiv, care conferă o strălucire pielii şi o menţine curată. Acest studiu explică şi de ce, chiar dacă aceste tipuri de bacterii se regăsesc în epiderma fiecăruia, doar o persoană din cinci ajunge să aibă acnee.
"Sperăm că aceste descoperiri să ne ajute să dezvoltăm noi strategii care să ducă la oprirea apariţiei coşurilor dinainte ca acestea să înceapă să se formeze", susţine cercetătorul Huiying Li de la Şcoala de Medicină David Geffen din cadrul UCLA. De asemenea, aceste descoperiri vor permite prescrierea unor tratamente personalizate "pentru fiecare cocktail unic de bacterii din epiderma fiecărei persoane", mai subliniază Li.
Deşi acneea afectează 80% din populaţie, apărând la un moment dat în viaţa fiecăruia, oamenii de ştiinţă nu au reuşit până în prezent să înregistreze un progres substanţial în tratarea ei. Antibioticele prescrise de multe ori, nu au efect în cazurile mai severe de acnee, iar alte tratamente pot avea şi efecte secundare.
În cadrul acestui studiu, echipa coordonată de Li a colectat bacterii care provoacă acnee din genul Propionibacterium acnes, din pielea de pe nasul a 100 de voluntari, dintre care 50 aveau coşuri, iar 50 aveau tenul curat. P. acnes trăieşte adânc în porii pielii, iritând uneori sistemul imunitar al organismului, fapt care produce inflamaţiile roşii localizate cutanat pe care le numim coşuri.
Pornind de la aceste bacterii colectate, cercetătorii au reuşit să izoleze şi să secvenţieze genomul a 66 de tipuri de P. acnes. Ei au căutat să identifice genele unice fiecărei varietăţi bacteriene care ar putea face diferenţa dintre un ten curat şi unul cu probleme de acnee.
"Două tipuri unice de P. acnes au fost identificate la unul din cinci voluntari cu acnee, tipuri ce au fost găsite foarte rar la persoanele cu tenul curat", a precizat şi Dr. Noah Craft, dermatolog şi director al Centrului pentru Cercetare Imunoterapeutică din cadrul LA BioMed (Harbor-UCLA Medical Center).
Abia apoi s-a produs surpriza: un al treilea tip al bacteriei, care a fost identificat cu precădere la voluntarii cu tenul curat, şi foarte rar la cei cu probleme de acnee.
"Bănuim că acest tip conţine un mecanism natural de apărare care recunoaşte potenţialii agresori din sistemul imunitar şi îi distruge înainte de a afecta celula bacteriană", conform lui Li. Cercetătorii sunt de părere că mărirea concentraţiei de P. acnes benefică din piele, cel mai probabil sub forma unei creme, poate stopa formarea de coşuri.
"Acest tip de P. acnes ar putea proteja pielea, la fel cum culturile de bacterii din iaurt ne protejează de bacteriile care pot produce probleme digestive", a mai explicat Li.
Sursa: AGERPRES