Peste 40% dintre pacienţii români sunt diagnosticaţi şi trataţi greşit, ca efect al sistemului de educaţie. Declaraţia şoc aparţine preşedintelui României, Traian Băsescu. ªeful statului a citat un raport al Comisiei prezidenţiale de Sănătate. Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că una dintre cauzele ratei mari de greşeli în diagnosticul pronunţat de medici este sistemul de educaţie neperformant. 'O afirmaţie făcută foarte de curând de unul dintre statele
importante din UE şi care începe să demonteze un mit al medicilor pregătiţi în universităţile româneşti: este vorba de proaspetele afirmaţii venite din Franţa, care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi', a declarat preşedintele, la dezbaterea pe legea Educaţiei.
El a mai spus că, potrivit statisticilor prezentate de o comisie prezidenţială pentru evaluarea sistemului de sănătate din România, rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc, acesta fiind un efect al sistemului de educaţie.
'Adică un om care are o boală şi se prescrie o reţetă pentru o altă boală. Un om care nu trebuie operat e operat. Deci cam aici se învârte calitatea într-o zonă extrem de sensibilă a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, ca efect al calităţii sistemului de educaţie din România', a spus preşedintele.
El a adăugat că ţara noastră nu ocupă unul dintre primele cinci locuri pentru niciun stat UE ca nivel de atractivitate pentru studenţii dornici să înveţe în România.
'Nu am vrut ca intervenţia mea să fie una care să supere, dar vreau să fie o intervenţie care să dea tonul discuţiilor. Avem nevoie de o dezbatere cinstită, onestă, în care să înţelegem că fără un sistem de educaţie reformat, care să răspundă nevoilor de competiţie pe care România le are (...) nu avem nicio şansă', a afirmat el. Băsescu a opinat că 'şansa României este legată de educaţie' şi a subliniat că în momentul în care va promulga legea va ţine cont de concluziile dezbaterilor care au avut loc pe marginea proiectului./Agerpres/