Noutati

Implant de pancreas artificial împotriva diabetului

on . . Accesări: 3308

Experimentarea pancreasului artificial pe om, un dispozitiv care va face inutilă obligaţia măsurării zilnice a glicemiei pentru administrarea de insulină, va demara până în vară, la Padova, în nordul Italiei. Anunţul a fost făcut la cel de-al XXII-lea congres naţional al Societăţii italiene de diabetologie. Organul artificial este alcătuit dintr-un senzor pentru monitorizarea continuă a glucozei, conectat la un relevator care transmite datele unui microcomputer. Un program calculează cantitatea de insulină necesară în fiecare moment şi trimite informaţia la un mic infuzor, care pune în circulaţie hormonul necesar.
 Experimentat pe computer pe un ''bolnav imaginar'', la Universitatea Virginia, în SUA, pancreasul artificial va fi implantat pe un pacient afectat de diabet zaharat tip 1.
 O speranţă în plus, dar în acelaşi timp şi un semnal de alarmă, vin şi de la congresul desfăşurat la Torino. ''Până acum, se credea că, odată depăşită vârsta de 30 de ani, riscul de diabet zaharat tip 1 se reduce considerabil. În realitate, datele arată că şi între 30 şi 50 de ani probabilitatea de îmbolnăvire este aceeaşi ca între 15 şi 30 de ani'', a explicat profesorul Paolo Cavallo Perin. Mai mult, un diabetic din cinci suferă şi de depresie, unul din 10 prezintă simptome de anxiozitate mai mult sau mai puţin accentuate, iar 8% se tratează cu antidepresive. Riscul de a fi afectat de depresie este de trei ori mai mare decât cel al populaţiei generale.
 ''Depresia şi anxiozitatea nu depind atât de gravitatea diabetului, fiind mai degrabă corelate cu starea însăşi a maladiei cronice. Diagnosticul de diabet este un şoc. Procesul de acceptare a fost comparat cu procesul pe care îl presupune un doliu'', a explicat medicul Marina Trento de la departamentul de Medicină internă al Universităţii din Torino.
 Sedentarismul şi dieta eronată se află tot mai mult în colimatorul medicilor, şi în cazul diabetului. La fel ca şi obiceiul fumatului. ''20% din diabetici au viciul ţigării''. Diabetul zaharat tip 1 continuă să afecteze tot mai multe persoane şi îşi extinde frontul. 100.000 de italieni suferă de această patologie autoimună. În fiecare an se înregistrează 8-9 cazuri noi la 100.000 de locuitori cu vârsta sub 30 de ani iar incidenţa creşte cu 3%. Dacă numărul bolnavilor creşte, cresc şi costurile pe care le presupune tratarea maladiei. Rezultatul studiului de la Torino prezentate în cadrul congresului demonstrează că un diabetic cheltuieşte în fiecare an 830 de euro pe medicamente, comparativ cu 185 de euro cheltuiţi de cei care nu sunt bolnavi. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!