Noutati

Acţiune unitară împotriva cancerului sau goana după bani în UE?

on . . Accesări: 4170

În Uniunea Europeană a pornit o amplă campanie pentru egalizarea tratamentelor şi vindecarea bolnavilor de cancer din toate ţările membre ale UE. Fondatorii campaniei Cancer United doresc să întărească solidaritatea tuturor staelor membre ale UE în vederea tratării şi chiar a vindecării cancerului, solidaritate subliniată prin strângerea a peste un milion de semnături. Numai că în Parlamentul European iniţiativa a provocat un scandal, scrie Nepszabadsag.
 Campania doreşte să realizeze o mişcare de solidaritate, cea mai mare de până acum, împotriva cancerului, prin atragerea sprijinului celor 25 de state membre ale UE, plus România şi Bulgaria, care vor deveni în curând membre, sprijin concretizat printr-un milion de semnături. Campania declară necesitatea unei strategii unitare de luptă împotriva cancerului, dar şi un tratament unitar în toate statele europene. Iniţiativa îi reuneşte bolnavi de cancer, medici, asistenţi medicali, cercetători în domeniu, formatori de opinie, reprezentanţi ai industriei şi cercetării în domeniul cancerului, respectiv mai multe instituţii interesate în tratarea acestei boli, în vederea ducerii unei lupte comune, mai eficiente, pentru vindecarea bolnavilor de cancer.
 Organizatorii, bolnavii care îşi spun cuvântul în interesul cauzei, personalităţi, vedete vorbesc în cadrul campanii despre faptul că toată lumea are dreptul la vindecare, la un tratament cât se poate de eficient, iar pentru a atinge acest ţel, poate ajuta numai acţiunea comună. Scopul declarat al acţiunii Cancer United constă şi în presiunea ce trebuie făcută asupra Uniunii Europene: campania Cancer United va porni din Bruxelles, urmând să ajungă în toate ţările membre al UE, precum şi în cele două state care vor adera din 2007 la UE, România şi Bulgaria.
 Numai că începerea acestei campanii a fost însoţită de un scandal: mai mulţi europarlamentari, precum şi şeful Coaliţiei Bolnavilor de Cancer din Europa au părăsit consiliul director al Cancer United, susţinând că în spatele acţiunii respective se află o firmă producătoare de medicamente şi că este vorba de o campanie de marketing deosebit de eficientă. În mod sigur vor exista mari presiuni asupra guvernelor din UE ca să cheltuiască sume mult mai mari decât până acum pentru medicamentele anti-cancer, bazându-se pe presupunerea complet falsă potrivit căreia mai mulţi bani vor duce la scăderea procentului de mortalitate, a comentat una din persoanele care se împotrivesc acţiunii.
 Preşedintele consiliului director al campaniei Cancer United, John Smyth, consideră o absuditate aceste atacuri. El nu vede nimic rău în faptul că trebuie susţinute aceste ramuri industriale, dar acest lucru nu are nicio legătură cu ţelurile proclamate. "Fiecare bolnav de cancer trebuie să primească tratamentul cel mai bun. Cunoaştem proiectele anticancer pe ţări, care sunt cuprinzătoare, cu adevărat eficiente. Dar este neapărat nevoie de distribuirea egală la nivel european a practicii celei mai eficiente a tratării cancerului. Nu ar fi permis ca şansa de supravieţuire a unui bolnav de cancer să fie determinată de aşezarea geografică a ţării în care trăieşte", a subliniat John Smyth.
 Co-preşedintele campaniei Cancer United, doamna Ingrid Kossler, preşedintele Asociaţiei bolnavelor de cancer la sân din Suedia, a încercat să dovedească ţelul real al campaniei, prin exemplul ei personal şi a dezminţit că prin această campanie se duce o luptă doar pentru strângerea de mai mulţi bani. "Pe vremea când eu am fost diagnosticată cu cancer la sân, spune doamna Kossler, am luat o decizie proastă, deoarece nu aveam informaţii suficiente. După părerea mea, cel mai important lucru este ca bolnavii să câştige mai multe informaţie de înaltă calitate, pentru ca fiecare bolnav să poată discuta cu medicii despre posibilităţile cele mai diverse de tratament. Acest lucru ar asigura ca fiecare bolnav să aibă posibilitatea să ia o decizie, fiind foarte bine informat despre boala de care suferă".
 În prezent, este un fapt cunoscut că şansa de supravieţuire a bolnavilor de cancer depinde foarte mult de ţara sau chiar de localitatea unde trăieşte bolnavul. Diferenţa este dată nu doar de cantitatea de bani acordaţi în acest scop, ci şi de modul în care sunt cheltuiţi aceşti bani. Nu se ştie în ce măsură atacurile care apar împotriva campaniei Cancer United reflectă această teamă a Uniunii Europene că în cazul unei poziţii unitare, s-ar putea ajunge la pretenţii financiare mari din bugetul comunitar. Dar un lucru este sigur: în cazul a tot mai mulţi locuitori ai Europei apare cancerul. Conform semnalelor existente, până în anul 2020 numărul noilor cazuri va creşte cu 25 la sută, atingând cifra de 3,4 milioane de bolnavi.
 Profesorul de management internaţional în problemele de sănătate, Rifat Atun, de la Imperial College din Londra, susţine într-un studiu al său ţelurile campaniei: şansa supravieţuirii bolnavilor de cancer depinde într-adevăr de locul unde trăiesc ei. După părerea profesorului, şansele de supravieţuire oricum sunt mult sub nivelul care s-ar putea atinge.
 "Dacă în Europa nu vom îmbunătăţi serviciile asigurate bolnavilor de cancer, vor muri tot mai mulţi dintre ei, din cauză că nu au primit tratamentul cel mai bun", a mai declarat profesorul Rifat Atun.
 Potrivit cercetărilor făcute de el, în cinci state est-central-europene, procentul de supravieţuire se situează între 25-32 la sută în cazul bărbaţilor, spre deosebire de situaţia din statele occidentale, unde supravieţuirea este de 40-47 la sută; chiar şi în cazul femeilor există o diferenţă de peste zece la sută. Profesorul a mai dat un exemplu deosebit, şi anume că în timp ce în Germania 72 la sută din copiii bolnavi de cancer au reuşit să învingă boala, în Estonia doar circa o treime din micii bolnavi au supravieţuit. (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!