Consumul de bere sporeşte riscul de cancer pulmonar, în
timp ce consumul de vin îl reduce, potrivit unui studiu canadian publicat în
revista "Cancer Causes and Control", relatează AFP. Realizat pe baza
unor date strânse în anii '80 şi '90, studiul arată că persoanele care consumă 6
beri sau mai multe pe săptămână au între 20 şi 50% mai multe riscuri să
dezvolte un cancer de plămâni, o situaţie atenuată totuşi la cele care consumă regulat fructe şi legume.
În schimb, consumul de vin reduce cu 40% riscurile de cancer pulmonar la
bărbaţi şi cu 70% la femei. Explicaţia constă în diferitele ingrediente
folosite pentru realizarea celor două băuturi, dar şi în modul de viaţă în
general mai sănătos al consumatorilor de vin.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea McGill
au reuşit să izoleze factorii de dezvoltare a cancerului de plămâni legaţi de
tabagism, graţie unor informaţii precise în privinţa consumului de tutun al
persoanelor din eşantionul de studiu.
"Principala problemă în studiile anterioare despre alcool şi
cancerul pulmonar era cunoaşterea rolului tabagismului", a declarat Andrea
Benedetti, responsabil al studiului, explicând că "persoanele care beau
sunt adesea cele care fumează". (Rompres)