Noutati

Berea sporeşte riscul de cancer pulmonar, iar vinul îl reduce

on . . Accesări: 5121

Consumul de bere sporeşte riscul de cancer pulmonar, în timp ce consumul de vin îl reduce, potrivit unui studiu canadian publicat în revista "Cancer Causes and Control", relatează AFP. Realizat pe baza unor date strânse în anii '80 şi '90, studiul arată că persoanele care consumă 6 beri sau mai multe pe săptămână au între 20 şi 50% mai multe riscuri să dezvolte un cancer de plămâni, o situaţie atenuată totuşi la cele care consumă regulat fructe şi legume.
  În schimb, consumul de vin reduce cu 40% riscurile de cancer pulmonar la bărbaţi şi cu 70% la femei. Explicaţia constă în diferitele ingrediente folosite pentru realizarea celor două băuturi, dar şi în modul de viaţă în general mai sănătos al consumatorilor de vin.
  Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea McGill au reuşit să izoleze factorii de dezvoltare a cancerului de plămâni legaţi de tabagism, graţie unor informaţii precise în privinţa consumului de tutun al persoanelor din eşantionul de studiu.
  "Principala problemă în studiile anterioare despre alcool şi cancerul pulmonar era cunoaşterea rolului tabagismului", a declarat Andrea Benedetti, responsabil al studiului, explicând că "persoanele care beau sunt adesea cele care fumează". (Rompres)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!