Membrii birourilor electorale vor avea nevoie de certificate medicale

on . . Accesări: 3300

Două propuneri legislative care prevăd că membrii birourilor electorale şi ai comisiile electorale ale secţiilor de votare trebuie să prezinte certificate medicale care să le ateste posibilitatea fizică şi psihică de a-şi desfăşura activitatea au fost adoptate tacit de Senat. Cele două propuneri, aparţinând deputatului PD-L Bogdan Cantaragiu, urmează să fie dezbătute de Camera Deputaţilor. Una din propuneri vizează modificarea şi completarea Legii nr.373 din 2004 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Potrivit iniţiativei deputatului democrat-liberal, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să demonstreze, cu un certificat emis de medicul de familie, că au posibilitatea fizică şi psihică de a desfăşura în bune condiţii activitatea în secţiile de votare în ziua votării.
 Cealaltă propunere vizează modificarea Legii nr.67 din 2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţiatorul doreşte ca persoanele alese sau desemnate în comisiile electorale ale secţiilor de votare să fie obligate să prezinte un certificat medical eliberat de medicul de familie din care să rezulte că au capacitatea fizică şi psihică adecvată, pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral.
Guvernul nu a susţinut propunerile, arătând că persoanele care pot deveni membri ai birourilor electorale exercită profesii care implică un control medical periodic, sunt cunoscute şi se bucură de prestigiu în faţa locuitorilor. În expunerea de motive, iniţiatorul arată că în toate scrutinele desfăşurate după 2004 au existat diverse incidente în secţiile de votare, amintindu-se inclusiv cazul în care a fost ales preşedinte al unei secţii de votare o femeie gravidă în luna a şaptea. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!