RASILEZ-primul inhibitor oral al reninei, o inovaţie în tratamentul HTA

on . . Accesări: 3442

Hipertensiunea arterială şi consecinţele ei sunt consideraţi criminalii Nr. 1 din lume, cel puţin unu din patru adulţi fiind afectaţi de această boală, adică peste un bilion de persoane din lume, conform estimărilor AHA (Asociaţia Americană de Cardiologie). În ciuda existenţei a unui număr impresionant de agenţi antihipertensivi, circa 70% a bolnavilor trăiesc cu valori ale tensiunii arteriale insuficient controlate de tratament. Noul agent antihipertensiv, Rasilez® (aliskiren), un inhibitor al reninei, produs de firma Novartis şi care a fost acceptat de FDA (Food and Drug Administration) pentru evaluare, pare, pe baza rezultatelor unui studiu realizat pe un eşantion de 6.000 de pacienţi hipertensivi, să ofere un control optim al tensiunii arteriale pe un interval de 24 de ore.
 „Controlul susţinut al tensiunii arteriale pe 24 de ore cu o doză zilnică unică de Rasilez înseamnă o veste bună pentru bolnavii hipertensivi”, spune Dr. James Shannon de la Novartis Pharma. Acest nou medicament deţine potenţialul de a redefini standardele terapeutice ulterioare în HTA iar studiile pentru evaluare beneficiilor pe termen lung sunt în plină defăşurare”.
 
Utilizat în monoterapie tolerabilitatea medicamentului a fost comparabilă cu tolerabilitatea la placebo, iar când a fost asociat tratamentului cu alţi antihipertensivi (inhibitori ai enziemei de conversie, beta-blocanţi, calciu-blocanţi sau diuretice) efectul acestora a fost intensificat, obţinându-se o scădere mai pronunţată a valorilor tensiunii.
 Rasilez este primul inhibitor oral al reninei creat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, care prin blocarea reninei scade activitatea sistemului de renină – angiotensină (măsurată prin activitatea plasmatică a reninei, PRA), cel mai important sistem în reglarea tensiunii arteriale.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!