CELECOXIB-protejează faţă de cancerul de colon

on . . Accesări: 4456

În ultimul an teoria conform căreia inhibitorii COX-2 (ciclooxigenaza-2) ar juca un rol important în prevenirea anumitor forme de cancere, precum cancerul mamar şi cel colorectal a fost supus unei cercetări amănunţite. Aşadar ultimele studii au fost orientate nu doar spre evaluarea siguranţei acestor preparate în ameliorarea durerilor şi a simptomelor inflamatorii, aceasta fiind menirea primordială a acestor antiinflamatoare  dar şi a posibilelor efecte de chimioprevenţie în anumite boli maligne. Rezultatele ultimelor experimente susţin faptul că inhibitorii COX-2 prezintă o eficacitate significantă în prevenirea anumitor formaţiuni precanceroase la nivelul colonului şi din acest motiv ar putea fi utilizate ca medicaţie preventivă la persoanele expuse unui risc crescut pentru cancerul colorectal.
 Conform celor două studii prezentate în 4 aprilie a.c. la ceea de a 97-a Întâlnire Anuală a Asociaţiei Americane de Cercetare în Cancer (AACR) supra-expresia, adică activitatea crescută a enzimei COX-2 se asociază cu creşterea în dimensiune şi progresia accentuată a tumorilor colorectale. Inhibitorii COX-2 ar putea reduce riscul apariţiei precursorilor cancerului, adică a polipilor şi a adenoamelor intestinale (tumori benigne), atât la pacienţii cu antecedente familiale pozitive în acest sens, cât şi apariţia şi dezvoltarea tumorilor colorectale la cazurile sporadice.
 La studiul randomizat, dublu orb APC (Adenoma Prevention with Celecoxib Study) au participat 2.035 de pacienţi cu risc crescut pentru cancerul colorectal, adică pacienţi diagnosticaţi cu polipi intestinali care au primit Celebrex® timp de o periodă de 3 ani după polipectomie, rezultatele arătând o reducere semnificativă a recidivelor adenoamelor intestinale mari. Pacienţii incluşi în studiu au fost împărţiţi în trei grupuri, 679 de pacienţi au primit palcebo, 685 de pacienţi au primit 200 mg celecoxib de 2 ori pe zi, restul de 671 bolnavi beneficiind de tratament cu Celebrex 400 mg de 2 ori pe zi. Un procent de 31% dintre participanţi a urmat tratament cu doze mici de aspirină. S-a putut efectua screeningul colonoscopic de reevaluare la 89% dintre bolnavi după primul an şi la 76% a pacienţilor după 3 ani.
 Incidenţa a unui sau a mai multor polipi la reevaluarea colonoscopică a fost de 61% la persoanele care au luat placebo, acest procentaj fiind cu 45% mai puţin în grupul tratat cu Celebrex. (p<0,0001). Riscul relativ a neoplasmelor avansate (adenoame mai mari de 1 cm cu vilozităţi tubuloase, adică polipii rectali precanceroşi), a displaziilor severe sau a cancerului invaziv a fost de asemenea mult mai redus în grupul tratat cu celecoxib, fiind puse în evidenţă cu 66% mai puţine tumori în acest grup. „Aceste rezultate arată că acei bolnavi care după polipectomie urmează tratament îndelungat cu inhibitorii COX-2, în cazul studiului nostru cu celecoxib, reduc semnificativ riscul de a dezvolta recidivă sau tumori maligne”, spune prof.dr. Monica Bertagnolli, de la Sexcţia de Chirugie a Universităţii Harvard din Boston.
 Rezultatele celuilalt studiu randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, Chemoprevention of Colorectal Adenomas With Celecoxib, la care au participat 1.561 de pacienţi polipectomizaţi, au fost asemănătoare, demonstrând un rol important a celecoxibului în prevenţia revidivelor polipilor sau a cancerelor colorectale. 933 de pacienţi au primit celecoxib şi 628 de bolnavi au luat placebo. Incidenţa adenoamelor intestinale a fost de 49,3% la persoanele care au primit placebo, procentul fiind mult mai redus în celălalt grup.
 Prevalenţa efectelor adverse s-a estimat la 74% la bolnavii acre au primit placebo şi la 76,8% la cei trataţi cu Celebrex, riscul efectelor adverse cardiovasculare fiind totuşi mai mare în acest ultim grup (7,5% la cei care au primit celecoxib versus 4,6% cu placebo).

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!