Colita ulceroasă, o boală inflamatorie intestinală cronică, evoluează spre cancer de colon într-un procent de 22% din cazuri în decurs de 30 de ani. Aceşti bolnavi sunt expuşi la manevre invazive frecvente, precum colonoscopii cu biopsii repetate la 1-2 ani, eventual colectomii în scop preventiv, cu repercusiuni importante asupra calităţii vieţii. Studii recente efectuate la Universitatea Michigan sugerează că administrarea statinelor în scop preventiv la bolnavii cu colită ulceroasă reduce riscul neoplasmului de colon.
Statinele sunt medicamente hipolipemiante care scad nivelul de colesterol, dar în studii de laborator s-a observat că pot induce moartea programată a celulelor canceroase din neoplasmele colo-rectale.
În cadrul studiului de cohortă pacienţii diagnosticaţi cu colită ulceroasă de 8 ani au fost urmăriţi de la vârsta 35 de ani până la vârsta de 90 de ani sau până la deces. Obiectivul studiului a fost pe lângă aprecierea eficacităţii prevenţiei cu statine şi determinarea relaţiei cost-eficienţă între chimioprofilaxie şi screeningul bolnavilor prin colonoscopii şi biopsii repetate, care s-a dovedit a fi în favoarea folosirii statinelor.
6,9% dintre bolnavii care nu au urmat nici o strategie de prevenţie au dezvoltat cancer de colon la vârsta de 47 de ani. Chimioprofilaxia cu statine, în combinaţie cu screeningul anual prin colonoscopie, a prevenit cancerul de colon la un procent de 96% din acest grup, 57% suferind o colectomie. Terapia cu statine, singură, a prevenit 90% dintre cancere, colectomia fiind necesară la 15% dintre membrii acestui grup.