A fost lansată o nouă terapie pentru cancerul renal şi gastrointestinal

on . . Accesări: 8329

O nouă terapie pentru tratamentul cancerului renal cu metastaze şi pentru tumorile stromale gastrointestinale a fost lansată şi în România. Sutent, produs de Compania Pfizer, este un tratament de primă linie pentru carcinomul renal avansat metastatic şi de linia a doua pentru tumorile stromale gastrointestinale. Până de curând, existau opţiuni limitate de tratament pentru pacienţii cu două forme de cancer relativ rare, respectiv carcinomul renal şi tumorile stromale gastrointestinale. Conf. dr. Tudor Ciuleanu, de la Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca a subliniat într-o conferinţă de presă avantajele noii terapii. El a reliefat că eficienţa tratamentului cu acest nou medicament este de şase ori mai mare faţă de tratamentul cu interferon utilizat până acum. De asemenea, rezultatele au arătat şi o scădere de 35% a ratei mortalităţii, a precizat dr. Ciuleanu. În plus, este un tratament uşor de administrat, fiind vorba doar de o tabletă pe zi.
Tratamentul face parte dintr-o clasă de medicamente cu ţinte multiple, care luptă împotriva cancerului împiedicând atât dezvoltarea tumorii, cât şi înmulţirea celulelor tumorale. Conf. dr. Ciuleanu a explicat că şi efectele secundare sunt mai mici în cazul acestei terapii, respectiv este vorba în unele cazuri de oboseală, hipertensiune, scăderea numărului de globule albe din sânge şi unele probleme digestive. Dr. Dana Stănculeanu a reliefat că utilizarea acestei noi terapii ţintite în tumorile stromale intestinale aduce beneficii bolnavilor care nu răspund la tratamentul de primă intenţie.
 Autorizaţia emisă de Comisia Europeană se bazează pe date dintr-un amplu studiu desfăşurat pe un număr de 750 de pacienţi cu tumori renale metastatice. Costul tratamentului cu o doză uzuală de sutent este de 20.700 lei pentru şase săptămâni, a subliniat Radu Vasilescu, reprezentantul pentru România al Companiei Pfizer.El a adăugat însă că tratamentul diferă de la pacient la pacient şi numai medicul curant stabileşte schema terapeutică. Medicamentul nu este încă inclus în programul oncologic al Ministerului Sănătăţii Publice, au fost făcute demersuri şi ar fi trebuit să fie introdus încă din luna decembrie 2007.
 Până la includerea sa în programul de oncologie, Compania Pfizer acordă gratuit tratament pentru 75 de pacienţi, recomandaţi de medici, a declarat Radu Vasilescu, adăugînd că, totuşi, compania nu poate suporta la nesfârşit acest tip de terapie. În România, mortalitatea prin cancer este în permanentă evoluţie.Cancerul renal reprezintă 2% din totalul cazurilor de cancer la adulţi.
Dr. Mircea Dediu de la Institutul de Oncologie Bucureşti(IOB) a declarat că incidenţa acestei forme de cancer este de 5,7cazuri noi anual la 100 000 de locuitori. Dintre aceste cazuri între 25 şi 30% sunt cu metastaze. Specialistul a menţionat că anual se înregistrează 1300 de cazuri noi de cancer renal, mortalitatea fiind de 620-650 decese. În ceea ce priveşte incidenţa tumorilor stromale intestinale, dr. Dana Stănculeanu a precizat că nu există o bază de date oficială, dar sunt aproximativ 300 de pacienţi cu această afecţiune mai rară. /Rompres/

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!