Salvaţi Copiii România face un apel de suport pentru scăderea mortalităţii infantile

on . . Accesări: 2050

Salvaţi Copiii RomâniaOrganizaţia Salvaţi Copiii România face un apel de suport pentru scăderea mortalităţii infantile, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit sau prin donaţii directe către organizaţie pentru ca tot mai mulţi bebeluşi să aibă şansa la viaţă.


"Pentru Salvaţi Copiii România rămâne o prioritate pe termen lung scăderea mortalităţii infantile, de aceea, retransmitem tuturor apelul nostru către suport - fie prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, fie prin donaţii directe către organizaţia noastră - pentru ca tot mai mulţi bebeluşi să se poată bucura de darul vieţii.

Potrivit sursei citate, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană înregistrând în continuare cea mai mare rată a mortalităţii infantile din tot spaţiul european, respectiv 9,4 la 1.000 de copii născuţi vii în 2011, cauza principală fiind naşterile premature, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe-suport pentru mame şi copii, precum şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Deputatul Monica Iacob Ridzi propune introducerea în programa şcolară a educaţiei pentru sănătate.


Organizaţia Salvaţi Copiii România s-a alăturat programului internaţional "Every One", care are ca scop salvarea copiilor de până în cinci ani din întreaga lume, demarând acum doi ani o campanie amplă - "Fiecare copil contează" - desfăşurată pe doi piloni esenţiali în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă: programe de informare a mamelor din comunităţile defavorizate şi dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante.


De la începutul proiectului şi până în prezent, 554 de mame şi 356 de gravide au beneficiat de sprijinul Salvaţi Copiii România iar prin campania de strângere de fonduri "Bun venit pe lume" 15 maternităţi din toată ţara au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilaţie sau alte echipamente performante care vor ajuta medicii în eforturile lor de salvare a vieţilor bebeluşilor născuţi prematur. Valoarea totală a investiţiilor realizate până în prezent este de 1.090.000 de lei, se arată în comunicatul citat.


Zilnic, în întreaga lume, 800 de mame mor în timpul sarcinii sau la naştere, în timp ce 8.000 de nou-născuţi mai mici de o lună pierd lupta cu viaţa, se arată într-un raport realizat de Save the Children International.


Pentru a continua scăderea mortalităţii infantile la nivel mondial, experţii Save the Children International au punctat o serie de recomandări, printre care: toate mamele şi nou-născuţii trebuie să aibă acces la îngrijire specializată, moaşele, împreună cu toate asistentele care lucrează în comunităţi, trebuie să aibă pregătire în domeniu, pentru infecţii simple ar trebui să existe antibiotice disponibile, moaşele şi toţi participanţii la naştere au nevoie de instruire specială pentru ca nou-născuţii să supravieţuiască "minutului de aur", mamele trebuie încurajate şi susţinute să alăpteze exclusiv imediat după naştere.

Eugen Nicolăescu: Copilul trebuie să fie în centrul oricărui program de sănătate.


În România, Organizaţia Salvaţi Copiii a înaintat în noiembrie 2012 Ministerului Sănătăţii un set de recomandări concrete care vor sta la baza îmbunătăţirii Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, cum ar fi creşterea adresabilităţii femeilor însărcinate la medic în primele luni de sarcină, sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor cu risc scăzut prin implicarea activă a moaşelor, ameliorarea structurilor din maternităţile de referinţă judeţene de nivel II nu numai la nivel de echipamente, ci şi la nivel de expertiză, dezvoltarea structurilor maternităţilor de nivel III care îngrijesc nou-născuţi cu prematuritate extremă, crearea unui program de urmărire a dezvoltării copilului născut prematur pe termen mediu şi lung prin crearea unei baze de date care să cuprindă toţi nou-născuţii prematur şi cu greutate mică la naştere sau reducerea mortalităţii infantile prin anomalii congenitale.

MS şi Salvaţi Copiii vor încheia un parteneriat pentru pregătirea de acţiuni comune pe linia reducerii mortalităţii infantile.


Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!