Creştere îngrijorătoare în lume a deceselor la nou-născuţi

on . . Accesări: 2116

scott and leona-newborn baby ruby 2J2U4114 rsNumărul de nou-născuţi care mor în prima lună de viaţă a crescut în cursul ultimilor ani în lume, în pofida unei scăderi globale a mortalităţii infantile, potrivit unor experţi internaţionali reuniţi la Johannesburg, în Africa de Sud.

'Continuă să moară nou-născuţi', în ciuda unor cunoştinţe îmbunătăţite în ceea ce priveşte mortalitatea postnatală şi mijloacele de a o combate, a precizat Gary Darmstadt, director al departamentului de sănătate familială din cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, o fundaţie filantropică americană activă în cercetarea asupra sănătăţii populaţiei mondiale.

Procentajul de decese în rândul nou-născuţilor în raport cu mortalitatea infantilă în ansamblul său este în creştere, de la 36% în 1990 la 43% în 2011, a avertizat vicepreşedinta UNICEF Geeta Rao Gupta, vorbind luni la această conferinţă, prima de acest gen ce a regrupat circa 100 de experţi veniţi din 50 de ţări ale lumii pentru a examina mijloacele de a combate mortalitatea postnatală, notează AFP.

Eugen Nicolăescu: Copilul trebuie să fie în centrul oricărui program de sănătate

În jur de trei milioane de bebeluşi din întreaga lume mor în fiecare an în cursul primelor patru săptămâni de viaţă, în primul rând în ţările din sud-estul Asiei şi din Africa Subsahariană. În 2011, aproximativ 6,9 milioane de copii au murit înaintea împlinirii vârstei de cinci ani, dintre care 3 milioane chiar după naştere.

'Numărul deceselor la nou-născuţi a crescut în ultimii ani în Africa Subsahariană, în pofida scăderii mortalităţii infantile şi maternale', a spus Darmstadt, care a apreciat că mijloacele aflate la dispoziţie sunt insuficient exploatate.

În opinia lui Graca Machel, soţia fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, foarte activă în lumea ONG-urilor umanitare, 'două treimi din acest tip de mortalitate ar putea fi evitate' prin măsuri simple şi puţin oneroase. Ea a subliniat că majoritatea acestor decese afectează familiile sărace şi nevoiaşe. Responsabila UNICEF, dna Gupta, a declarat pentru AFP că îşi doreşte 'o scădere netă a mortalităţii postnatale până în 2015'. 'Dispunem deci de o mie de zile pentru a schimba cifrele de o manieră semnificativă', a conchis ea.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!