Deputatul Monica Iacob Ridzi propune introducerea în programa şcolară a educaţiei pentru sănătate

on . . Accesări: 1523

monica-iacob-ridzi rsDeputatul Monica Iacob Ridzi propune introducerea în programa şcolară a orelor de educaţie pentru sănătate, în contextul în care parlamentarul de Valea Jiului se arată îngrijorată de incidenţa ridicată a cazurilor de abandon a copiilor în maternităţi sau de numărul adulţilor care suferă de diverse boli ce pot fi prevenite printr-un mod de viaţă sănătos.


Proiectul de lege propus de Monica Iacob Ridzi propune modificarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul introducerii în programa şcolară din învăţământul preuniversitar a unor ore de educaţie pentru sănătate, măsura urmând să intre în vigoare din toamna acestui an.

'Atunci când am decis elaborarea acestui act normativ, am pornit de la o situaţie statistică îngrijorătoare. În prezent, România ocupă locul întâi în lume la abandonul de copii în maternităţi, primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de întreruperi de sarcină şi locul unu în lume la rata mortalităţii infantile. De asemenea, ne aflăm pe locul unu în Europa şi doi în lume la avorturi primitive, locul întâi în Europa la bolnavii de hepatita B şi C, la cei suferinzi de tuberculoză sau de boli cardio-vasculare', a declarat miercuri deputatul PP-DD.

Măsurile de austeritate din România au crescut probabilitatea de avort spontan.


Iniţiatorul proiectului de lege afirmă că introducerea 'Educaţiei pentru sănătate' ca disciplină obligatorie de studiu în unităţile de învăţământ preuniversitar va permite o informare corectă şi autorizată a tinerilor pentru prevenirea comportamentelor de risc, cu efecte benefice asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate.


Se propune astfel o abordare graduală a problemelor de educaţie, în concordanţă cu vârsta elevilor, începând cu etapele creşterii şi dezvoltării organismului, până la cele de sănătatea reproducerii sau consumul şi abuzul de alcool, tutun şi droguri.
'În multe ţări din Europa şi din lume educaţia pentru sănătate este obligatorie în şcoli, începând din clasa întâi până într-a douăsprezecea, folosindu-se pentru fiecare ciclu de dezvoltare programe şi materiale didactice adecvate vârstei. (...) Toate aceste lucruri nu reprezintă un moft, ci ele înseamnă pregătirea pentru o viaţă echilibrată a tinerei generaţii', consideră deputatul Monica Iacob Ridzi.


Proiectul de lege a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

Sursa: AGERPRES

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!