Purificarea aerului, o soluţie pentru astmatici şi pentru cei care suferă de alergii

on . . Accesări: 7165

Nicholas Garzon este un copil de 13 care suferă de astm. Pentru a putea avea un somn liniştit este nevoie ca mama lui să îi dea în fiecare seară medicamente antihistaminice, informează agenţia de presă Association Press. Gina Garzon, mama lui Nicholas a trebuit să renunţe la toate covoarele din casa din Miami, a acoperit toate saltelele şi a încercat tot felul de aparate de purificare a aerului, dar cu prea puţine rezultate. Când un vânzător de aparate de aer condiţionat a menţionat în prezentarea sa că aparatul purifică aerul din întreaga locuinţă, Garzon s-a hotărât să încerce.
 "În numai câteva zile, fiul meu mi-a spus 'mami, nu am strănutat toată noaptea. Mă simt grozav' ", a afirmat Gina. "Nu a mai luat nici un medicament antialergic de atunci".
 Gina Garzon, profesoară de biologie într-un liceu, nu a văzut rezultate testelor aerului din casa ei, dar crede că aparatul în valoare de 1.400 de dolari dă rezultate. Nicholas şi fratele lui mai mic dorm mai bine acum, susţine mama lor, iar acum este mai puţin praf în casă atunci când face curăţenia săptămânală.
 Producătorii de aer condiţionat văd în consumatori precum Gina Garzon o mare sursă de venituri noi. Aceasta a primit al un aparat de aer condiţionat pe gratis în momentul în care a dorit să mai achiziţioneze încât unul. 
 Unele companii au început deja să comercializeze sisteme de complexe de curăţare a locuinţei, care pot aspira praful, sporii de mucegai şi alte forme de poluare interioară.
 "Există mulţi oameni care suferă de astm sau alergii", a declarat Fred Poses, preşedinte şi director executiv al American Standard Cos. Inc., a cărui secţie Trane fabrică aparate de aer condiţionat similare celui achiziţionat luna trecută de familia Garzon.
 Dar experţi independenţi se întreabă dacă nu cumva aceste aparate vor fi folositoare sănătăţii tuturor. Ei susţin că aceste unităţi nu vor putea aspira toate chimicalele transportate de aer, ce pot duce la reacţii alergice sau astmatice, şi nici elemente mai grele, cum ar fi moliile de praf, ce nu stau în aer suficient timp pentru a putea fi captate de către filtre.
 Secţia Trane tocmai a început livrarea acestor aparate către reprezentanţi, iar Lennox International Inc. are deja un produs similar. Carrier, o secţie din cadrul United Technologies Corp, plănuieşte să înceapă vânzarea cu amănuntul, la sfârşitul lunii aprilie a acestui an.
 Companiile speră să obţină venituri importante de pe urma creşterii preocupării în rândul americanilor legate de calitatea aerului pe care îl respiră în interior şi în exterior.
 Acest lucru ar putea duce la o creştere cu trei la sută a afacerilor din domeniul aerului condiţionat, care deja înregistrează o creştere de 6-8 procente, a declarat Jeffrey D. Hammond analist în cadrul KeyBanc Capital Markets.
 Companiile intenţionează să organizeze campanii mari de promovare a acestor produse. American Standard vrea să cheltuiască zeci de milioane în promovarea aparatului de aer condiţionat Trane. Analiştii sunt de părere că această campania ar putea fi amortizată. Poses susţine că vânzările primului an ar putea atinge cifra de 50-70 de milioane de dolari, putând ajunge chiar la 150 de milioane de dolari, în 2008.
 Noile sisteme sunt scumpe, de la 600 de dolari pentru un model Lennox, până la 1.400 de dolari sau chiar mai mult pentru modelul Trane, cu instalarea inclusă. Modelele Lennox şi Carrier necesită schimbarea anuală a filtrelor, care s-ar putea ridica până la suma de 150 de dolari.
 Poses este de părere că dacă oamenii plătesc un dolar pentru apa îmbuteliată numai pentru faptul că o consideră mai sănătoasă decât cea de la robinet, vor cheltui atât cât trebuie şi pentru un aer mai curat.
 În urmă cu trei ani, directorii executivi de la Trane, înarmaţi cu un sondaj realizat în rândul consumatorilor, şi-au dat seama că îşi pot extinde afacerea din domeniul aerului condiţionat prin vânzarea aparatelor care fac aerul mai curat şi nu doar îl răcesc. Ei au fost inspiraţi de către Sharper Image, care au vândut mii de aparate Ionic Breeze la un preţ mai mare de 300 de dolari bucata, chiar şi după ce Protecţia Consumatorului a publicat mai multe rapoarte, prin care califica aparatul ca fiind ineficient, informând consumatorii că îşi pot cere banii înapoi.
 Trane a plătit o sumă ce nu a fost dată publicităţii pentru a obţine licenţa tehnologiei de purificare a aerului de la compania britanică Darwin Technology, care a perfecţionat un sistem mai vechi, ce folosea curenţi alternativi pentru a atrage praful şi alte particule.
 Proiectanţii de la Trane din Tyler, Texas, au produs câteva modele, toate având o înălţime de aproximativ 60 de centimetri şi 20 de centimetri lăţime. Compania l-a angajat pe profesorul specialist în sănătate publică, John D. Spengler, de la Harvard, să testeze aceste aparate, iar în urma testării el a afirmat că dispozitivele lucrează de cinci ori mai bine decât unităţile portabile, în ceea ce priveşte curăţarea particulelor mici din aer.
 Directorii executivi din cadrul companiei sunt atenţi şi la posibilele prejudicii aduse în domeniul sănătăţii, ceea ce ar putea duce la o sporire a reglementărilor guvernamentale.
 "Nu mergem chiar atât de departe", a declarat Mike Branson, director de marketing la Carrier, "dar, cu siguranţă, credem că ar fi o îmbunătăţire a mediului interior". Branson mai susţine că noile case, construite în aşa fel în cât să se reducă consumul de energie şi să se menţină căldura cât mai mult timp, au nevoie mai mare de purificarea aerului din interior.
 Carrier foloseşte tehnologia dezvoltată de către laboratorul naţional Lawrence Livermore pentru reactoare nucleare. La fel ca aparatele Trane, acestea stochează particulele prin intermediul unui dispozitiv electric, care le face să se lipească de filtru.
 Lennos, cu sediul central în Dallas, foloseşte un material dens, cu orificii microscopice, pentru a capta particule mai mari de trei microni - particula cea mai mică percepută de ochiul uman este de aproximativ 40 de microni. 
 Experţii sunt de părere că aparatele care purifică aerul sunt benefice.
 Paul Ehrlich, alergolog, care predă la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii New York, susţine că multe dintre aparatele portabile de purificare a aerului sunt nişte "falsuri" şi este sceptic că noile aparate vor face vreo diferenţă.
 Janice Nolen, director în cadrul American Lung Association, susţine că aparatele de purificare a aerului nu sunt bune nici pentru aspirarea acarienilor, care cad repede pe podea, şi nici pentru aspirarea fumului nociv de ţigară.
 "Nu acesta este primul lucru sau al doilea pe care trebuie să îl faceţi pentru a vă îmbunătăţi aerul", a spus el. Nolen susţine că mai întâi trebuie eliminat fumatul, trebuie prevenite scurgerile de apă care cauzează mucegaiul şi se impune acoperirea şi spălarea saltelelor de pat şi a lenjeriei de pat pentru a elimina acarienii".
 Chiar şi o parte dintre cei care iau în considerare cel mai nou aparat nu sunt siguri despre cât de bun este acesta. Scott Branch, patolog, a suferit infecţii frecvente ale sinusurilor în casa lui, chiar dacă a folosit tot timpul trei aparate Ionic Breeze. El susţine că vaporii din vopselurile cu ulei îi fac rău şi crede că aceste aparate nu reuşesc să îi elimine, dar a adăugat că va încerca orice.
 "Este mai mult decât neplăcut atunci când suferi de aceste infecţii ale sinusurilor", a mai spus Branch. (Rompres)

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!