1 milion de români suferă de astm bronşic

on . . Accesări: 4818

woman-using-inhaler-after-workout rsAproximativ un milion de persoane suferă de astm în România, numărul acestora fiind în continuă creştere, a subliniat marţi prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu ocazia unei manifestări organizate de Institutul Român de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta'' de Ziua mondială a astmului. Cea mai mare pondere a bolnavilor de astm este înregistrată în rândul copiilor cu vârsta între 7 şi 8 ani, astfel că un copil din 20 cu vârstă şcolară suferă de astm bronşic, a precizat medicul...

 

El a accentuat că astmul devine una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică la nivel mondial.

Prof. dr. Florin Mihălţan a subliniat faptul că este foarte important  managementul acestei boli. Domnia sa a notat faptul că există o problemă în asistenţa primară unde medicul de familie nu are competenţă în spirometrie şi nici nu are în vedere un chestionar pentru astm. Prof. Mihălţan a reliefat că ar trebui să existe o comunicare între medicul de familie, medicul specialist şi pacient. El a spus că din păcate pacienţii nici nu sunt educaţi, ceea ce face ca atunci când ei se simt bine să îşi întrerupă tratamentul şi aceasta să ducă ulterior la exacerbări ale crizelor. Specialistul s-a referit şi la subdiagnosticarea din lipsa tehnicilor necesare şi a unei monitorizări în asistenţa secundară. Totodată, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie s-a referit şi la lipsa unui program naţional pentru adulţi, a unei strategii naţionale şi a unui registru naţional.

De aceea, societatea a efectuat mai multe campanii de sensibilizare şi în plus în acest an există şi un site pentru informarea celor care suferă de astm.

La rândul său, prof. dr. Miron Bogdan de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a spus că populaţia României nu este educată în ceea ce priveşte sănătatea. El a subliniat că astmul este o boală nu numai foarte frecventă, "ci şi o boală care te încurcă". "Pentru prima dată în ultimii 12 ani mortalitatea prin astm a scăzut", a subliniat medicul. Acesta a accentuat asupra importanţei controlului bolii şi asupra necesităţii ca pacienţii să-şi ia tratamentul de lungă durată, să nu îl întrerupă când se simt bine. Medicul a făcut referire la noile tratamente care creează pacienţilor un confort bun şi care sunt salvatoare.

"Astmul este o boală cronică şi acest lucru nu trebuie neglijat. Există şi astm alergic, care se mai numeşte astm atopic. Acesta debutează în copilărie, 50% dintre aceştia de la perioada de pubertate până la 20-30 de ani numai fac niciun fel de acuză de astm, iar după această vârstă o parte din ei recidivează", a explicat prof. dr. Miron Bogdan.

În legătură cu accesul la tratament, acesta a spus că medicamentele sunt compensate, însă a deplâns faptul că, din păcate, un procent foarte mare dintre locuitorii României - 70% potrivit statisticilor europene - se află aproape de pragul de sărăcie. "Cei de la ţară care nu au pe nimeni care să-i susţină, au probleme şi mai mari. În acest context, lipsa compensării sau gratuităţii tratamentului face ca mulţi pacienţi să îşi agraveze boala, neavând acces", a spus prof. dr. Miron Bogdan.

Ziua mondială a astmului se marchează pe 3 mai, iar anul acesta mesajul este "Astmul poate fi controlat" şi are ca scop informarea publicului cu privire la posibilitatea de control a astmului, care poate evita crizele specifice acestei afecţiuni şi spitalizarea. Ziua mondială a astmului are ca scop cunoaşterea bolii şi informarea privind serviciile medicale competente. Prin marcarea acestei zile se încearcă îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru persoanele cu astm de pe glob.

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!