200 de proteine care ajută în detectarea bolilor hepatice

on . . Accesări: 5856

Enrique Santamaria Martinez, un cercetător biochimist de la departamentul de Hepatologie şi Terapie Genetică al Universităţii Navarra, a identificat 200 de proteine care pot fi considerate indicatori ai progresiei steatozei şi hepatitei cronice, acestea tototadă fiind folositoare şi pentru dezvoltarea unor noi strategii clinice în vederea îmbunătăţirii metodelor de diagnostic şi tratament în cancerul hepatic. Studierea bolilor hepatice a devenit une dintre obiectivele principale ale biomedicinei de astăzi, având în vedere prevalenţa crescută ale afecţiunilor hepatice în populaţia generală. Deşi factorii de risc sunt bine cunoscuţi, ca de exemplu, factorul genetic şi consumpţia crescută de alcool, mecanismele direct implicate în dezvoltarea bolii nu sunt bine puse la punct.
 „Unul dintre biomarkeri, în special forma oxidată a apolipoproteinei A1 a fost detectat în sângele bolnavilor cu cancer hepatic, sugerând că aceasta ar putea fi relevantă pentru diagnostic”, scrie dr. Santamaria în concluziile lucrării. Alterarea structurii proteinelor hepatice şi malfuncţia biologică asociată acestora apar în faze mult mai precoce ale bolii, când de obicei nu pot fi detectate prin metodele convenţionale. Este, de exemplu, cazul prohibitinei, o proteină implicată în generarea energiei necesare menţinerii activităţii celulare sau a regucalcinei, o proteină implicată în controlul vârstei celulare.
 Noua tehnologie utilizată de dr. Santamaria, denumită „proteomics”, permite studierea simultană a mai multor sute de proteine, astfel putând fi definită istoria naturală a bolii la nivel molecular şi identificate markerii care ar putea contribui la precizarea diagnsosticului şi îmbunătăţirea diagnosticului.

 

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!