Urtica urens - remediul homeopatic din Urzică

on . . Accesări: 17925

urzica_2.jpgUrtica urens este un remediu homeopatic mic, bine cunoscut pentru acţiunea sa locală, dar care nu are în patogenezia studiată simptome mentale. Urzica este o plantă întâlnită peste tot în câmpiile părăginite, printre gunoaie sau pe alte terenuri bogate în azotaţi. Este bine cunoscută pentru frunzele şi tulpinile sale acoperite de perişori ascuţiţi şi iritanţi pentru pielea omului şi este folosită atât în alimentaţia de primăvară, pentru efectul său depurativ şi de „subţiere” a sângelui, cât şi în fitoterapia tradiţională, pentru efectul diuretic (pe diateza urică), colagog, hipoglicemiant, anti-inflamator, astringent şi vindecător. Conţine multiple substanţe active, printre care colina, acetil-colina, histamină, serotonină, betadină, o lipază, nitraţi de potasiu, calciu, fier, sulf, mangan, siliciu, tanini, acizi organici şi o glucoproteină.
Ca remediu homeopatic, Urtica urens este recunoscută pentru câteva mici efecte benefice:
principalul remediu în erupţii urticariene, cu aspect tip leziune de urzicare (macule mici, mărunte, multiple, pe un fond congestiv, foarte pruriginoase, ameliorate la aplicaţii reci şi agravate la căldură şi aplicaţii calde).
este un remediu util în agalactie şi congestie mamară, fiind unul dintre principalele remedii în stimularea lactaţiei la proaspăta mamă (alături de Ricinus CH5, Lac caninum CH5 sau CH7 sau Phytolacca CH5 sau CH7)
este un remediu foarte util în gută sau hiperuricemie, pentru drenajul acidului uric din sânge
este principalul remediu din urmările indigestiei după consum de fructe de mare
este indicat în special atunci când simptomele sunt agravate la vremea rece, în special în perioada de ninsoare.

În ceea ce priveşte efectele sale în planul mintal, dr. Didier Grandgeorge din Franţa propune remediul Urtica urens pe una dintre cele mai importante şi interesante etiologii: moartea (decesul) tatălui (urmări în planul mintal şi tulburări de comportament la copii şi adolescenţi, survenite ca urmare a decesului tatălui).
Comentariul dr. Grandgeorge, care este şi un fin psiholog specializat în psihanaliză, cu privire la rolul acestui remediu este deosebit de interesant.
„Există o legătură între ţepii fini şi iritanţi ai urzicii şi barba nerasă a tatălui. Dacă tatăl dispare (moare) atunci copilul nu mai poate scăpa de iubirea simbiotică cu mama lui, pentru că numai prin intermediul tatălui copilul se poate detaşa (rupe) de mama lui. Tatăl, cel care îl separă pe copil de mama lui devine ca un fel de ambasador al societăţii, care îi permite ulterior copilului să poată avea relaţii ulterioare şi cu alţi oameni. În viaţa noastră avem trei posibilităţi: putem spune „eu”, sau „noi” sau „ei”. În primele două situaţii, ne închidem în interior, în micile noastre grupuri private. În a treia situaţie ne deschidem spre ceilalţi prin iubirea altruistă, prin comunicare şi iubire universală. Tatăl este cel care ne permite să atingem această etapă, separându-ne de mama, care ne va ţine mereu în primele două etape.”
Diluţia pe care o propune dr. Grandgeorge pentru această utilizare este Urtica urens M sau Urtica urens 10M, 3 granule la nevoie (simptome fizice sau tulburări de somn sau tulburări comportamentale apărute după decesul tatălui).

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!