Reglarea florei intestinale abdominale

on . . Accesări: 8478

afin_copy.jpgPrimesc multe întrebări de la pacienţii mei, în special de la părinţi ai căror copii au urmat tratamente cu antibiotice şi prezintă ulterior dezechilibre ale florei intestinale, manifestate prin tulburări de scaun (scaun nelegat, până la diaree, sau constipaţie, sau miros foarte neplăcut al scaunului, sau scaun cu multe gaze), distensie abdominală şi gaze, cu colici şi dureri abdominale, lipsă de poftă de mâncare etc. Primul lucru pe care îl amintesc părinţilor este acela că nu orice viroză respiratorie trebuie tratată cu antibiotice. Majoritatea copiilor care răcesc şi fac catar respirator, cu nas înfundat, secreţii de toate culorile, cu sau fără tuse, cu sau fără febră – au simptomele unor viroze respiratorii, care pot fi tratate eficient cu gemoderivate, cu fitoterapice sau remedii homeopatice. Există multiple informaţii în acest sens şi sunt mulţi medici deschişi spre aceste posibilităţi terapeutice. De aceea, este esenţial să se limiteze folosirea antibioticelor la situaţiile care le necesită cu adevărat.
Dacă s-a făcut deja un tratament cu antibiotice orale (sau mai multe, cum se întâmplă adesea) şi au apărut deja tulburările intestinale, există mai multe posibilităţi de reechilibrare.
În primul rând, alimentar, dieta trebuie să fie foarte simplă, o perioadă de 1-2 săptămâni, aproape exclusiv vegetariană (legume, grâne integrale, fructe coapte sau fierte, foarte rar peşte), pentru a permite organismului să-şi facă re-echilibrarea locală (proteinele animale din carne, lactate, ouă, stimulează flora de putrefacţie, în detrimentul celei de fermentaţie şi ajută la perpetuarea dezechilibrului deja realizat de antibiotice). Introducerea proteinelor animale se face treptat, după dispariţia simptomelor, pe măsură ce copilul îşi reia apetitul şi starea lui generală se îmbunătăţeşte.

În al doilea rând, gemoterapia poate ajuta printr-o schemă de preparate destinate special refacerii florei bacteriene intestinale.
Aceasta este compusă din Extract din mlădiţe de AfinVaccinium myrtillus MG=D1, dimineaţa, Extract din mlădiţe din MerişorVaccinium vitis idae MG=D1, la prânz şi Extract din muguri de Nuc Juglans regia MG=D1, seara, zilnic, timp de o lună de zile (30-40 zile).  
Doza acestor preparate depinde de vârsta copiilor. Dacă este vorba despre sugari de până la 1 an, atunci se recomandă 5-10 pic în 50 ml apă sau ceai, funcţie de toleranţa sugarului. Pentru copii între 1 şi 3 ani, se recomandă 10-15 pic în apă sau ceai, iar pentru cei peste 3 ani 15-20 pic în apă sau ceai. Toate produsele gemoterapice pot fi administrate la copii, inclusiv la sugari, pentru că alcoolul (glicerol) din compoziţia lor este diluat (1/10) şi apoi mama îl diluează din nou în apă.
Se pot administra şi produsele separat. De exemplu, la un copil care răceşte des şi face multe infecţii respiratorii, care a avut sau are şi probleme pe piele (erupţii, foliculite etc) şi prezintă inclusiv tulburări de floră intestinală pe exces de antibiotice sau alte tratamente chimice, recomandăm doar Extractul din muguri de Nuc Juglans regia MG=D1, de 3 ori pe zi, timp de o lună de zile.
Dacă avem de-a face cu un copil cu multiple probleme de sănătate, la care apar şi probleme urinare (tip infecţii urinare, frecvent cu colibacil), cu dereglări mari ale motilităţii intestinale şi eliminare deficitară a conţinutului intestinal, atunci vom prefera Extractul din mlădiţe de Merişor Vaccinium vitis idae MG=D1, de 3 ori pe zi, timp de 1-2 luni de zile.

Alături de schemele de gemoterapice, fitoterapia tradiţională poată să ajute prin infuzii de plante precum Roiniţa (Mellisa officinalis), 2-3 grame de pulbere de plantă, infuzată cu 200 ml apă clocotită, se lasă acoperită 15-20 minute. Pentru îndulcire, se recomandă să se fiarbă separat puţină ceapă, la foc mic, timp de 5-10 minute. Se strecoară pulpa de la ceapă iar lichidul rezultat (care este dulceag) se combină cu infuzia din Roiniţă şi se administrează (călduţ) copilului. Ceapa are şi ea efect reglator al florei intestinale, alături de Roiniţă care are proprietăţi importante antiseptice, carminative (împotriva gazelor), sedative, uşor laxative şi cicatrizante. Ajută la curăţarea organismului de toxine, elimină balonările intestinale prin expulzarea gazelor şi favorizează procesul de epitelizare şi vindecare a rănilor.

Există şi un tratament homeopatic pentru reglarea şi echilibrarea florei intestinale, care utilizează o serie de remedii numite Nosode intestinale, dar pot fi folosite şi remediile homeopate uzuale, indicate şi prescrise individual, fiecărui copil în parte, după o consultaţie amănunţită.

Dr. Sorina Soescu

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!