Mulţi pacienţi mi se plâng de dureri apărute la nivelul cefei şi a muşchilor spatelui, după ce stau peste 8 ore la calculator sau în poziţie şezândă în faţa unui birou. Pentru că poziţia şezut pe scaun nu este o poziţie naturală a organismului şi coloana vertebrală este foarte tare solicitată de această poziţie, la adulţi apare în timp o afectare a celor
două capete ale coloanei vertebrale – capătul cervical, dinpre gât şi capătul lombo-sacral, dinspre bazin.
Durerile de ceafă apar şi ca urmare a stării de tensiune interioară şi stres, care determină o contractură permanentă a muşchilor cefei. În timp, apar tasări ale vertebrelor şi o modificare treptată a poziţiei capului, care perpetuează statica vicioasă a coloanei. ªi aşa, odată cu vârsta, se instalează spondiloza cervicală.
Pe lângă dureri şi limitarea mişcărilor capului, spondiloza cervicală poate să provoace tulburări de vedere, de auz, de echilibru, dar şi tulburări de înghiţire sau diferite ale dureri în zona capului şi umerilor.
Gimnastica zilnică a capului (rotaţii, şi întoarceri laterale), masajul uşor al muşchilor cefei seara la culcare şi relaxarea interioară printr-o meditaţie sau rugăciune reprezintă cele mai uşoare tratamente ale spondilozei cervicale.
Medicina naturală are o schemă deosebit de utilă pentru tratamentul acestei probleme.
Combinaţia dintre Extractul din muguri de Jneapăn – Pinus montana MG=D1, 35-40 pic în apă, o dată pe zi, dimineaţa, combinat cu Extractul din muguri de Viţă de vie – Vitis vinifera MG=D1, 35-40 pic în apă, seara, timp de 2-3 luni, cu pauză o lună, timp de un an de tratament, poate ajuta foarte mult la recăpătarea flexibilităţii la nivelul coloanei cervicale.
Dacă există dureri intense şi fenomene inflamatorii, la schema de mai sus se poate adăuga Extractul din muguri de Coacăz negru – Ribes nigrum MG=D1, 35-40 pic în apă, la prânz, acceaşi perioadă de timp.
Combinaţia de extracte gemoterapice poate fi administrată în acelaşi timp cu un remediu homeopatic de stare sau de constituţie pentru pacient, sau împreună cu preparatul fitoterapic Artrophyt, 3 ml în apă, de 1-2 ori pe zi, zilnic, tot 2-3 luni de tratament, cu o lună de pauză (acesta va intensifica eliminarea cataboliţilor de tipul acidului uric şi a ureei). Preparatele îşi potenţează efectele şi ajută la dispariţia fenomenelor inflamatorii şi de rigidizare. Local, se poate face masaj cu Artrophyt cremă (care conţine sare de Bazna şi extracte vegetale cu acţiune antireumatică).
Alimentaţia pacientului este foarte importantă, alimentul care acţionează cel mai nefavorabil asupra articulaţiilor, determinând o accentuată rigidizare a lor este oul de găină. Aşadar, la pacienţii cu tendinţă la spondiloză cervicală se recomandă o diminuare a consumului de ouă şi o preponderenţă a hranei uşoare, precum legumele, fructele şi peştele.
Dr. Sorina Soescu