Noutati

Pegasys - O nouă şansă pentru bolnavii cu hepatită B

on . . Accesări: 6830

Bucureşti–zz/06/2005: Compania Hoffmann–La Roche anunţă înregistrarea în România a produsului Pegasys (peginterferon alfa-2a (40 kilodaltoni)) pentru tratamentul hepatitei cronice B, atât pentru bolnavii cu antigen HBe pozitiv, cât şi pentru cei cu antigen HBe negativ. Înregistrarea din ţara noastră are loc la scurt timp de la înregistrarea europeană, demonstrând astfel importanţa pe care autorităţile din domeniul sanitar o acordă tratării acestei maladii.

„Aşa cum am mai menţionat, compania Hoffmann – La Roche este consecvenţa în introducerea pe piaţa din Romania a celor mai avansate forme de tratament, care se adresează unor arii terapeutice diverse şi dificil de abordat, cum ar fi cancerul, SIDA, aria hepatitelor virale si transplantul. In acest sens, colaborarea cu autorităţile este deosebit de importantă, pentru a facilita accesul pacienţilor din Romania la cele mai eficiente medicamente, tocmai datorită acestui aspect, au un foarte bun raport cost – beneficiu.”, ne-a declarat dl. Dan Zamonea, Director General, F. Hoffmann – La Roche Romania.
 
Spre deosebire de tratamentele folosite până acum pentru tratarea hepatite
i virale B, Pegasys acţionează pe două căi: stimulează sistemul imun si opreşte replicarea virusului in organism.
În plus, în timp ce tratamentul standard actual trebuie urmat toată viaţa, cu riscul dezvoltării rezistenţei virale şi a unor costuri crescute, terapia cu Pegasys oferă şansa unui tratament cu durată limitată, asigurând astfel o mai bună calitate a vieţii pacienţilor.
Astfel, medicii si pacienti au la dispozitie o noua metoda de tratament, mult mai eficienta comparativ cu cele disponibile momentan.
 
Conform estimărilor ELPA (European Liver Patient Association), prezentate la ultimul Congres European al Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, România ocupă un nedorit loc I, între ţările europene, 10% din populaţie fiind infectată cu virusurile hepatitelor virale B si C. Hepatita B este prezentă mai ales in rândul populaţiei tinere.
 
La ora actuală, in România, Pegasys este folosit cu succes in tratarea hepatitei cronice de tip C, un număr tot mai mare de pacienţi beneficiând de tratament gratuit, în urma protocoalelor încheiate cu Casa Natională de Asigurări de Sănătate.

Ce este hepatita virala B?

 

Hepatita B este provocată de un virus care pătrunde în organism si atacă în principal ficatul. Acest virus poate provoca leziuni grave ale ficatului şi se poate ajunge până la stadiul de ciroză hepatică. Ciroza hepatică nu se vindecă, putând evolua către cancer hepatic, ultima alternativă de intervenţie fiind transplantul de ficat.
 
Cele mai frecvente căi de a contacta viruslul hepatitic B, sunt:
-Contact sexual neprotejat cu o persoană deja infectată
-De la mamă la făt, intrauterin , în timpul naşterii, prin contact cu secreţiile şi sângele mamei, după nastere, prin contact intim mamă-copil.
nfectare prin manevre sângerânde: droguri injectabile, tatuaje, manichiură, ras, etc
-Folosirea în comun a obiectelor de toaletă, jucării, etc., în familie sau colectivităţi închise
 
Hepatita cronica B este o problemă majoră de sănătate, fiind considerată a10-a cauza de mortalitate la nivel mondial şi responsabilă de 60-80% dintre cazurile de cancer hepatic înregistrate în întreaga lume.
 
La nivel global sunt infectate mai mult de 350 de milioane de persoane, iar aproximativ 1 milion mor in fiecare an din cauza acestei maladii. In zona mediteraneană şi in ţarile din Europa de Est, deci şi in Romania, predomină forma de infecţie cu antigen Hbe negativ, mult mai dificil de tratat, speranşa de vindecare a bolnavilor fiind, până la acest moment, mai redusă.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contacţi:

Dr. Irina Berechet
PR and Communication Manager
F. Hoffmann – La Roche Romania
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Telefon: + 40 21 224 03 97

Dicţionar de termeni:

antigen pozitiv - semn de prezenţă a unui agent străin infecţios în organism (antigenele sunt componente ale virusului care apar în sânge după producerea infecţiei)  
antigen negativ - în general arată absenţa din sânge a componentei respective a agentului infecţios căutat, întâlnindu-se în două situaţii: fie infecţia cu acesta nu s-a produs niciodată fie organismul a reuşit să se vindece. În hepatita cronică virală B există însă forme în care infecţia este prezentă, dar virusul nu conţine componenta respectivă (virusul a suferit o modificare, mutaţie) si de aceea nu poate fi detectată în sânge, deşi virusul există în organism.

kilodalton - unitate de măsura care reflectă mărimea moleculei (greutatea moleculară)

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!