Noutati

BONVIVA-primul tratament oral pentru osteoporoză cu o singură tabletă pe lună, disponibil în România

on . . Accesări: 27835

Roche şi GlaxoSmithKline (GSK) a lansat în data de 16 mai a.c. în România Bonviva® (acid ibandronic), prima şi singura tabletă lunară pentru tratamentul osteoporozei postmenopauză. Existenţa pe piaţă a Bonviva®, un medicament extrem de eficient în tratarea osteoporozei1, înseamnă că mii de femei care urmează un tratament zilnic sau săptămânal, vor putea de acum să ia numai 12 tablete pe an. Aceasta este o veste bună pentru cele aproximativ
1,5 milioane de femei din România care suferă de osteoporoză şi care pot considera dificil să continue tratamentul pe termen lung, din cauza modalităţii complexe de administrare. Studiile arată că aproape două treimi dintre femei întrerup tratamentul pe parcursul unui an,2 pierzând astfel beneficiile de regenerare a oaselor oferite de medicamente şi expunându-se din nou riscului altor fracturi.3
 Bonviva® este singurul bifosfonat care a demonstrat eficacitate antifranctura, in administrare intermitenta, mai rara de o data pe săptămână”, a afirmat Dr. Daniel Grigorie, medic primar endocrinolog, Institutul I.C. Parhon, Bucuresti . „Dezvoltarea Bonviva®, tableta cu administrare lunară unică, un bifosfonat cu eficienţă înaltă, este un exemplu excelent al modului în care ştiinţa vine în întâmpinarea necesităţii pacientelor de a beneficia de un tratament flexibil şi convenabil, în acelaşi timp oferind medicilor o nouă opţiune terapeutică.”
 Studiul a demonstrat că femeile cu osteoporoză postmenopauză preferă să ia Bonviva® o data pe lună, faţă de alendronat o dată pe săptămână. După ce au urmat ambele regimuri, 93% dintre paciente şi-au exprimat o preferinţă clară: 71% au preferat tratamentul cu Bonviva® o dată pe lună, comparativ cu doar 29% dintre femei care au preferat tratamentul săptămânal.4 În plus, 75% dintre femei au considerat mai convenabil tratamentul cu Bonviva® o data pe lună, comparativ cu 25% dintre femei care au considerat convenabil tratamentul cu alendronat o dată pe săptămână.
 Bonviva® este primul şi singurul bisfosfonat cu administrare lunară, care şi-a dovedit eficacitatea în tratamentul osteoporozei postmenopauză.”, a afirmat Prof. Dr. Horaţiu Boloşiu, Preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie. „Cu numai 12 tablete pe an, în loc de 52 sau 365, Bonviva® eliberează pacienţii de grija frecventă de a-şi lua medicaţia. Administrată o dată pe lună, Bonviva® ajută pacientele cu osteoporoză să continue terapia, primind astfel protecţia de care au nevoie şi oferă pacientelor libertate, un tratament mult mai comod şi mai uşor de acceptat”.
 Întreruperea tratamentului pentru osteoporoză are o influenţă semnificativă asupra densităţii osoase, ceea ce conduce la risc ridicat de fracturi. Având în vedere că osteoporoza conduce la mai multe zile de spitalizare decât diabetul sau cancerul de sân, în rîndul femeilor cu vârsta de peste 45 de ani,6 întreruperea medicaţiei pentru osteoporoză se soldează cu un impact sever asupra sănătăţii pacientului şi asupra sistemului de sănătate.”
 
 Notă către redactori
 
Bonviva® (cunoscută în SUA ca Boniva®) a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite, în martie 2005. În SUA, Boniva 150 mg este indicată pentru tratamentul şi prevenţia osteoporozei la femeile postmenopauză. În Europa, Bonviva® a primit aprecieri pozitive din partea Comitetului pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP - Committee for Medicinal Products for Human Use) la data de 23 iunie 2005 şi autorizaţia de comercializare în septembrie 2005.
 
Despre Osteoporoză
 Osteoporoza afectează aproximativ 75 de milioane de oameni în Europa, SUA şi Japonia5
1/3 din femeile cu vârsta peste 50 de ani vor prezenta o fractură osteoporotică5
Se anticipează că numărul persoanelor diagnosticate cu osteoporoză se va dubla în următorii 50 de ani, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a impactului factorilor legaţi de stilul de viaţă6
 
 OSTEOPOROZA-INAMICUL TÃCUT
 
Osteoporoza este o afecţiune a sistemului osos, caracterizată prin perturbări structurale ale oaselor şi o porozitate excesivă a acestora. Oasele devin fragile şi se rup mai uşor. Osteoporoza poate avansa fără durere, până la prima fractura. Aceste fracturi au loc cel mai adesea la nivelul şoldului, al coloanei vertebrale şi al încheieturii mâinii.
 
 Care sunt cauzele apariţiei osteoporozei?
 Osteoporoza este provocată de un dezechilibru dintre celulele care construiesc osul şi cele care îl distrug şi care sunt implicate în ciclul normal de formare şi resorbţie (distrugere) a osului. Pierderea de masă osoasă devine atât de pronunţată încât până şi activităţile cotidiene care solicită la nivel minim oasele pot cauza fracturarea acestora.
 
 Ce poate genera un astfel de dezechilibru?
 Scăderea nivelului de estrogen în perioada menopauzei.
Modul de viaţă şi nutriţia: fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa de exerciţiu, greutatea scăzută a corpului, consumul necorespunzător de calciu.
Bolile şi medicamentele utilizate în tratarea acestora: chimioterapia, tratamentul bolii tiroidiene, terapia cronică cu corticosteroizi, diabetul, boli renale cronice.
Factori genetici.
 
Cum poate fi tratată osteoporoza?
 În cazul osteoporozei, principalele scopuri vizate de tratament sunt prevenirea unor noi fracturi şi a pierderii de mobilitate care intervine o dată cu acestea, prevenirea unei incapacităţi generale şi a necesităţii de îngrijire specializată, atenuarea durerii şi, prin urmare, îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului. Forme posibile de tratament:
Medicaţie antiresorbtivă cu rol în inhibiţia resorbţiei (pierderii) de os (bifosfonaţi, hormoni estrogeni, modulatori selectivi pentru receptorul de estrogen – SERM, calcitonină).
Medicaţie anabolică cu rol în formarea de os nou(hormon paratiroidian)
 Cum poate fi prevenită osteoporoza?
 Există mai multe măsuri care pot ajuta la prevenirea, sau cel puţin la întârzierea pierderii progresive a masei osoase care intervine o dată cu înaintarea în vârstă.
 
 Prevenirea:
 Nutriţie, activitate fizică
 
 Descoperirea bolii în stadiul incipient şi tratarea ei de către medic:
 Diagnostic, tratament
 Statisticile au arătat că:
- Osteoporoza afectează aproximativ 75 de milioane de persoane în Europa, Statele Unite şi Japonia1.
- Se aşteaptă ca până în 2050, numărul fracturilor de şold cauzate de osteoporoză în întreaga lume să se tripleze, ajungându-se de la 1,7 milioane în 1990, până la 6,3 milioane.
- O treime din femeile la menopauză peste 50 de ani suferă de osteoporoză2.
- La fiecare 30 de secunde, cineva din Europa suferă o fractură cauzată de osteoporoză3.
- Costurile medicale pentru tratamentul celor 2,3 milioane de fracturi cauzate de osteoporoză în Europa şi Statele Unite însumează anual cel puţin 27 miliarde $.
- În multe ţări, femeile în vârstă de peste 45 de ani petrec mai multe zile în spital pentru fracturi cauzate de osteoporoză decât pentru orice altă boală.
- Se estimează că numărul persoanelor afectate de osteoporoză se va dubla în următorii 50 de ani, datorită îmbătrânirii generale a populaţiei2.
- Osteoporoza rămâne o boală sub–diagnosticată şi sub–tratată, în ciuda apariţiei unor medicamente cu efecte dovedite.
- Riscul unei femei de a deceda ca urmare a complicaţiilor unei fracturi de şold este egal cu riscul de a deceda din cauza cancerului de sân2.
- Rata globală de mortalitate consecutiv fracturilor de şold este de până la 24% în primul an după o fractură de şold, dar un risc crescut de deces poate persista cel puţin 5 ani ulterior2.
 
Referinţe:
 
International Osteoporosis Foundation Fact Sheet http://www.osteofound.org/press_centre/fact_sheet.html
International Osteoporosis Foundation Fact Sheet: http://www.osteofound.org/press_centre/fact_sheet.html. Last accessed 01/07.05
Compston J et al. Fast Facts - Osteoporosis. Oxford: Health Press Limited, 2, 1999
 
 
 
Despre Bonviva®
 Bonviva® a fost studiată până în prezent în studii clinice incluzând peste 11 000 de pacienţi
Pacienţii trebuie să ia Bonviva® o dată pe lună cu un pahar de apă, pe stomacul gol dimineaţa la trezire. Pentru a asigura efectul optim al medicamentului, pacienţii nu trebuie să stea culcaţi şi să mănânce, să bea sau să ia alte medicamente timp de 60 de minute
Bonviva, ca şi alţi bifosfonaţi administraţi oral, poate determina tulburări digestive superioare cum ar fi disfagie, esofagită şi ulcere esofagiene sau gastrice
Bonviva lunară – o tabletă filmată, uşor de înghiţit cu o doză de 150 mg pentru administrare o dată pe lună – este disponibilă în farmacii din data de 16 mai 2006 şi va costa 138,4 RON (tratamentul lunar)
 
Bibliografie:
- Cooper C, Delmas PD, Felsenburg D, Hughes C, Mairon N et al. Two-year efficacy and tolerability of once monthly oral ibandronate in postmenopausal osteoporosis: the MOBILE study. Abstract presented at the Annual European Congress of Rheumatology, Vienna, Austria 8-11June 2005.
- DIN-LINK data, Compufile Ltd, January 2004. NB. Patients are excluded from the analysis at the point where they stop taking therapy altogether or have failed to comply fully.
- Caro JJ, Ishak KJ, Huybrechts KF, et al. The impact of compliance with osteoporosis therapy on fracture rates in actual practice. Osteoporos Int 2004.
- Emkey R, Binkley N, Seidman L, Rosen C. Women Treated for Osteoporosis Rate Preference and Convenience for Once-Monthly Ibandronate versus Once-Weekly Alendronate. 6 months results from .BALTO I. Abstract presented at the American Society for Bone and Mineral Research’s (ASBMR) 27th Annual Meeting, Nashville, Tennessee 23 – 27 September 2005 Poster M359 {TO BE CONFIRMED BEFORE DISTRIBUTION}
- International Osteoporosis Foundation Fact Sheet http://www.osteofound.org/press_centre/fact_sheet.html
- International Osteoporosis Foundation. European Union Challenges Member States to Fight the Silent Epidemic of Osteoporosis. Eurohealth Vol 4 No 4 Autumn 1998
 
 
Pentru mai multe informaţii, vă invităm să ne contactaţi la următoarele coordonate:
 
Irina Berechet  Liana Rusu
Director de Comunicare   Director de Comunicare
Roche Romania  GlaxoSmithKline Romania
   
Tel. 224 03 97 Tel. 302 82 08

Posta Medicala - stiri din sanatate, articole scrise de medici si informatii medicale pentru sanatatea ta!